Ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ Χοσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, δήλωσε πως το πετρέλαιο σύντομα θα στοιχίζει 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω των αναταράξεων στον εφοδιασμό που προκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι θα αποδειχθούν μάταιες οι προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα βοηθήσουν να πέσουν οι τιμές.

Ο Trump κατηγόρησε την Τετάρτη τον ΟΠΕΚ ότι ωθεί προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους αν θέλουν να συνεχίσει η Ουάσινγκτον να τους προστατεύει απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν.

Ο Καζεμπούρ Αρντεμπιλί είπε πως Trump “θα έπρεπε να αναμένει” ότι ο αποκλεισμός του Ιράν από τις διεθνείς αγορές, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν και πάλι οι ΗΠΑ, θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν οι ΗΠΑ “όμηρος της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας” οι οποίες, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τις τιμές.

Η ευθύνη για το γεγονός ότι όλοι οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ θα πληρώνουν αδικαιολόγητες τιμές, είναι αποκλειστικά δική σας (του Trump) και η τιμή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο Trump καταγγέλλει τον ΟΠΕΚ ενώ ταυτόχρονα πιέζει τους Ευρωπαίους συμμάχους του να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της απειλεί να διακόψει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ, σε αντίποινα για τυχόν εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στις χώρες της περιοχής, ο Καζεμπούρ Αρντεμπιλί είπε:

Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε, ξέρουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνυπάρξουμε. Κανείς δεν ζητά από εσάς (σ.σ. τον πρόεδρο Trump) να προστατεύσετε κανέναν… Μάχεστε με τους πάντες, κύριε, αφότου αναλάβετε την εξουσία.

O Trump έγραψε στο Twitter:

Το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ πρέπει να θυμάται ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί και κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει. Αν κάνει κάτι, είναι να αυξάνει τις τιμές και οι ΗΠΑ προστατεύουν πολλά από τα μέλη του με αντάλλαγμα πολύ λίγα $. Αυτός ο δρόμος πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΡΑ!

Ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του ΟΠΕΚ επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό πονοκέφαλο για τον Trump, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, υπονομεύοντας την επιχειρηματολογία των ρεπουμπλικάνων ότι οι περικοπές φόρων και η κατάργηση κανονιστικών περιορισμών που προώθησε η κυβέρνησή του συνέβαλαν στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Το Σάββατο, ο Trump υποστήριξε πως ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας «συμφώνησε» να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου έως και κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάνοντας έναν ισχυρισμό τον οποίο χρειάστηκε να διορθώσει ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του αργότερα.

Ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου μέλους του ΟΠΕΚ, φέρεται να διαβεβαίωσε τον Trump ότι το βασίλειο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του αν θεωρήσει ότι χρειαστεί και ότι διαθέτει επιπρόσθετη παραγωγική δυνατότητα ύψους έως και 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που μπορεί να αξιοποιήσει αν είναι απαραίτητο για να αντισταθμιστεί η ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής της Βενεζουέλας, καθώς και του Ιράν.

Ο Trump αυξάνει την πίεση στον ΟΠΕΚ την ίδια στιγμή που η Ουάσινγκτον απαιτεί από τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ υποστηρίζει πως οι αναρτήσεις του αμερικανού προέδρου στο Twitter, έχουν αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά τουλάχιστον 10 δολάρια το βαρέλι.

Ο Καζεμπούρ Αρντεμπιλί δήλωσε ότι ο Trump προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και κάλεσε τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν μαζί με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις στην αυριανή συνάντηση με το Ιράν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των υπόλοιπων πέντε από τις έξι μεγάλες δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα συναντηθούν αύριο στη Βιέννη με Ιρανούς αξιωματούχους να συζητήσουν για το πώς να κρατήσουν ζωντανή τη συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.