Η Mazda ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με την Saudi Aramco, τον σαουδαραβικό πετρελαϊκό γίγαντα, ιδιοκτησίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και με το AIST, το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ώστε να αναπτύξουν κινητήρες εσωτερικής καύσης και καύσιμα με μειωμένες εκπομπές CO2.

Η Mazda επιμένει να μην στρέφεται σε υβριδικούς κινητήρες. Αντ’αυτού αναπτύσσει τους Skyactiv κινητήρες της, με την ιαπωνική εταιρία να δηλώνει πως το 84% των αυτοκινήτων έως το 2035 θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί θερμικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η Mazda και το AIST στο project αυτό θέλουν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των θερμικών κινητήρων της πρώτης, έτσι ώστε η θερμοδυναμική απόδοση τους να είναι μεγαλύτερη από το 50%,

Η Saudi Aramco θα αναπτύξει ένα ειδικό καύσιμο που θα παράγει λιγότερο CO2, από την άντληση έως την κατανάλωση, κάτι που σημαίνει πως η Aramco θα προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στις διαδικασίες άντλησης του πετρελαίου, της διύλισης και της διανομής του, όπως επίσης και στη βελτίωση του ίδιου του καυσίμου.