Μετά την Γενεύη και την Αγγλία, οι αρχές του Παρισιού παίρνουν μέτρα προκειμένου να μειώσουν την ηχορύπανση που δημιουργούν οι εξατμίσεις οχημάτων.

Σε ένα προάστιο του Παρισιού, στο Villeneuve-le-Roi, κοντά στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού, ήδη έχει τοποθετηθεί και δοκιμάζεται μια συσκευή που μπορεί να εντοπίζει θορυβώδη οχήματα, να εντοπίσει την τοποθεσία τους και να “κόβει” κλήσεις αυτόματα, αφού είναι συνδεδεμένο με τις κάμερες CCTV της αστυνομίας.

Συνολικά, σχεδόν 40 τέτοιες συσκευές λειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες κοντά σε πολυάσχολα μπαρ σε περιοχές ψυχαγωγίας του Παρισιού και άλλα 17 έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλα εργοτάξια. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα τοποθετηθούν δύο τέτοιες συσκευές και στο κέντρο του Παρισιού.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα ενεργοποιηθεί μόλις εγκριθεί το νέο σχέδιο νόμου που επιτρέπει τέτοιου είδους συστήματα, δήλωσε ο δήμαρχος του Villeneuve-le-Roi, ο Didier Gonzales. Όπως είπε:

Ο θόρυβος είναι μια πληγή της σύγχρονης ζωής και ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία των ανθρώπων, αφού ορισμένες μελέτες έδειξαν πως προκαλεί την ίδια ζημιά με το παθητικό κάπνισμα.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα επιτρέψει τις τοπικές αρχές να πειραματιστούν με συστήματα για την καταγραφή και την επιβολή προστίμων στους αναβάτες μοτοσικλετιστών και στους οδηγούς αυτοκινήτων, που τα οχήματά τους υπερβαίνουν τα όρια θορύβου.

Η Γαλλία έχει ήδη νομοθεσία που περιορίζει τον θόρυβο των οχημάτων, αλλά είναι δύσκολο να επιβληθεί, καθώς βασίζεται στην αστυνομία που συλλαμβάνει τους παραβάτες μεμονωμένα.

Η νέα συσκευή, που αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς της Bruitparif, διαθέτει τέσσερα μικρόφωνα που μετρούν τα επίπεδα ντεσιμπέλ ανά κάθε δέκατο του δευτερολέπτου και μπορούν μέσω τριγωνισμού να εντοπίσουν από που παράγεται ήχος.

Μέχρι στιγμής, το σύστημα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και δεν έχουν εκδοθεί κλήσεις, αλλά αυτό θα συμβεί μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια διετή περίοδο δοκιμής για να δοκιμάσει την τεχνολογία και να καθορίσει από ποια επίπεδα θορύβου και πάνω θα δίνει πρόστιμα.