Ήταν η έκθεση της Γενεύης του 2010, όταν η Nissan αποκάλυψε στην Ευρώπη το Juke, ένα μοντέλο το οποίο δίχασε όσο λίγα την άποψη του κοινού σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική του εμφάνιση. Με σχεδόν 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης, το Juke ανταποκρίθηκε τους αγοραστές, χάρη στον ξεχωριστό σχεδιασμό του και ήταν τέτοια η πορεία του, που η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε σήμερα -εννιά και πλέον χρόνια μετά- την δεύτερη γενιά του μοντέλου.

Με αυτό ελπίζει να επαναπροσδιορίσει την κατηγορία των compact crossovers με την ισχυρή του προσωπικότητα, τις επιδόσεις του και τις πρωτοποριακές τεχνολογίες του.

Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν σήμερα σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Βαρκελώνη και Κολωνία, και το λανσάρισμα του στις Ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής, θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου.

1Εμφάνιση

2Πλατφόρμα

Το μοντέλο βασίζεται στην CMF-B πλατφόρμα της Renault-Nissan, την πλατφόρμα δηλαδή που χρησιμοποιεί το νέο Renault Clio και το νέο Renault Captur. Παραμένει συμπαγές, και το μήκος του φτάνει τα 4.210 χλστ., το ύψος τα 1.595 χλστ. και το πλάτος τα 1.800 χλστ.. ενώ είναι ελαφρύτερο κατά 23 κιλά.

Χάρη στον υψηλής αντοχής χάλυβα, το νέο μοντέλο διαθέτει μια πιο άκαμπτη πλατφόρμα που προσφέρει καλύτερη σταθερότητα, απόδοση, δυνατότητες κατευθυντικότητας στις στροφές, καθώς και νέα επίπεδα εμπιστοσύνης και ελέγχου.

3Εσωτερικό

Χάρη στις μεγαλύτερες διαστάσεις του, το νέο Juke είναι πιο ευρύχωρο για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, με τον χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών να έχει αυξηθεί κατά 5,8 εκατοστά, για τα κεφάλια αντίστοιχα κατά 1,1 εκατοστά, με τον χώρο αποσκευών να φτάνει τα 422 λίτρων, όντας μεγαλύτερος κατά 20% σε σύγκριση με αυτόν της προηγούμενης γενιάς του μοντέλου.

Η εντελώς νέα καμπίνα του προσφέρει στυλ και άνεση, ενισχυμένη από την βελτιωμένη θέση του οδηγού, την αυξημένη πίσω ευρυχωρία και την καλύτερη εργονομία, αλλά και τους περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους. Έχουν χρησιμοποιηθεί νέα, μαλακής αφής υλικά στο ταμπλό, στις επενδύσεις των θυρών και στο πάτωμα, που προσφέρουν μια καλύτερη αίσθηση ποιότητας, η οποία συμπληρώνεται από τα στάνταρ monoform σπορ καθίσματα. Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχουν alcantara ή δερμάτινες επενδύσεις.

Με το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Apple CarPlay και το Android Auto στην οθόνη αφής 8 ιντσών. Παράλληλα, ο οδηγός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους χάρτες TomTom & Live Traffic ή να ενεργοποιήσει το δικό του In-Car Wi-Fi, προκειμένου να επιτρέψει στους επιβάτες να συνδέσουν τους φορητούς υπολογιστές ή τα tablet τους.

Τέλος, υπάρχει διαθέσιμο το ηχοσύστημα της Bose Personal Plus, που αποτελείται από οκτώ ηχεία, συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων UltraNearfield ενσωματωμένων και στα δύο εμπρόσθια προσκέφαλα.

4Κινητήρας

Το νέο Juke αρχικά εξοπλίζεται με έναν τρικύλνδρο, turbo βενζινοκινητήρα 1-λίτρου (DIG-T), απόδοσης 117 ίππων. Συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, ή εναλλακτικά με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT) 7 ταχυτήτων με paddles στο τιμόνι, καθώς και με επιλογή προγραμμάτων οδήγησης (Eco, Standard, Sport).

5Τεχνολογίες

Το Juke εξοπλίζεται με το NissanConnect και διαθέτει την τεχνολογία Nissan Intelligent Mobility. Η τελευταία περιλαμβάνει το ProPILOT της Nissan, το οποίο προσφέρει ηλεκτρονική υποβοήθηση στο τιμόνι, την επιτάχυνση και την πέδηση. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για χρήση σε αυτοκινητόδρομους και σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ επιταχύνει και επιβραδύνει το όχημα, ούτως ώστε να διατηρείς την σωστή απόσταση και ταχύτητα και με το αυτοκίνητο εντός της λωρίδας κυκλοφορίας.

Επιπλέον, το νέο Juke προσφέρει ένα πλήρες πακέτο τεχνολογιών ασφάλειας, όπως η έξυπνη πέδηση έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων, η αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, η έξυπνη παρέμβαση εσφαλμένης αλλαγής λωρίδας, το σύστημα προειδοποίησης πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας και η παρέμβαση τυφλού σημείου.

Η εφαρμογή NissanConnect Services είναι ο τέλειος “εν κινήσει” σύντροφος, προσφέροντας σου τον έλεγχο πολλών πτυχών του αυτοκινήτου του. Συγκεκριμένα, μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση κλειδώματος των θυρών του αυτοκινήτου του και να κλειδώσεις ή να ξεκλειδώσεις το αυτοκίνητο απευθείας από το smartphone. Για αυξημένη οδική ασφάλεια, μπορείς επιπλέον να ελέγξεις την πίεση των ελαστικών του και τη στάθμη του λιπαντικού, πριν από ένα ταξίδι.

6Παραγωγή

Όπως και η πρώτη γενιά, έτσι και το νέο Juke θα συνεχίσει να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Nissan να επενδύει το 2015 σε αυτό 100 εκατ. λίρες Αγγλίας, ώστε να εκσυγχρονιστεί.