Malcolm Wilson: Τα υβριδικά WRC θα κοστίζουν €1 εκατ. και είναι πολύ ακριβα

Σχετικά άρθρα

To καλοκαίρι του 2019, η FIA ανακοίνωσε ότι από το 2022 θα αγωνιστικά του WRC θα κάνουν χρήση υβριδικής τεχνολογίας, και παρότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα, οι ομάδες εξελίσσουν ήδη τα νέα υβριδικά αγωνιστικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος rally.

Ο επικεφαλής και ιδιοκτήτης της M-Sport, Malcolm Wilson, προειδοποίησε ότι το κόστος των νέων αγωνιστικών θα αποτρέψει τα νέα ταλέντα να εισέλθουν στο sport, τονίζοντας:

Τα αγωνιστικά θα είναι πάρα πολύ ακριβά. Προσωπικά, νομίζω ότι είναι αντίθετο με το DNA των αγώνων rally. Είναι τρελό να βρίσκεσαι μέσα σε ένα αυτοκίνητο €1 εκατομμυρίου και να τρέχεις μέσα σε ένα χωματόδρομο στα βάθη της Αργεντινής. Νομίζω ότι μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε το ίδιο θέαμα για τους οπαδούς [με λιγότερα χρήματα], το οποίο είναι σημαντικό.

Τα αγωνιστικά του WRC2 έχουν ανώτατο όριο τιμής περίπου €190.000. Αυτό που με απασχολεί πραγματικά είναι οι αγώνες rally να πηγαίνουν μπροστά. Με τα νέα αγωνιστικά διευρύνετε πάρα πολύ το χάσμα για τους νέους επίδοξους οδηγούς. Προσπαθούσα πάντα να δημιουργήσω μια σκάλα ευκαιριών μέχρι το WRC. Αυτό που έχει συμβεί είναι το χάσμα μεταξύ του WRC 2 και του WRC να είναι πολύ μεγάλο.

Ο Wilson πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο το υβριδικό σύστημα που καθιστά τα νέα αγωνιστικά του WRC ακριβότερα, αλλά και η αύξηση του κόστους γύρω από τον αγώνα, λέγοντας:

Τα σημερινά αυτοκίνητα του WRC εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβά. Ιστορικά πουλούσαμε 8 με 14 αυτοκίνητα WRC ετησίως, αλλά με τα σημερινής γενιάς αγωνιστικά, έχουμε πουλήσει μόλις πέντε σε τρία χρόνια.

Η FIA αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό για το μέγεθος των αγωνιστικών, έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία σε άλλες εταιρίες να μπουν στο WRC. Πιο συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η χρήση του αμαξώματος ενός αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής, ή ενός πρωτοτύπου με σωληνωτό πλαίσιο, το οποίο όμως θα πρέπει να έχει εμφάνιση που θα μοιάζει με ένα αυτοκίνητο παραγωγής. Ακόμα, θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης διαφορετικών αμαξωμάτων, κάτι που ίσως γίνεται για την Subaru, η οποία φημολογείται ότι θέλει να επιστρέψει στο WRC.

Η εισαγωγή υβριδικών αυτοκινήτων στο WRC θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστροφή της πτώσης των εσόδων από χορηγίες, που οφείλεται εν μέρει στην ανάγκη των κατασκευαστών να πωλούν αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων, με τον Wilson να λέει:

Ένα άλλο πράγμα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι επειδή το WRC δεν έχει “πράσινο” background, οι χορηγοί φεύγουν για πρωταθλήματα όπως η Formula E.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

WRC: Ο Rovampera νικητής στο Rally Κένυας

Ο Kalle Rovanpera κέρδισε για δεύτερη φορά το Rally Κένυας αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Takamoto Katsuta, κάνοντας έτσι το 1-2 για την Toyota....

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

WRC: Το Rally των Καναρίων Νήσων στο ημερολόγιο του 2025

Ακολουθώντας τα βήματα του Rally Λετονίας και του Rally Πολωνίας, τα οποία χρησιμοποίησαν το μονοπάτι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC) για να συμμετάσχουν στο...