Malcolm Wilson: Τα υβριδικά WRC θα κοστίζουν €1 εκατ. και είναι πολύ ακριβα

Σχετικά άρθρα

To καλοκαίρι του 2019, η FIA ανακοίνωσε ότι από το 2022 θα αγωνιστικά του WRC θα κάνουν χρήση υβριδικής τεχνολογίας, και παρότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα, οι ομάδες εξελίσσουν ήδη τα νέα υβριδικά αγωνιστικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος rally.

Ο επικεφαλής και ιδιοκτήτης της M-Sport, Malcolm Wilson, προειδοποίησε ότι το κόστος των νέων αγωνιστικών θα αποτρέψει τα νέα ταλέντα να εισέλθουν στο sport, τονίζοντας:

Τα αγωνιστικά θα είναι πάρα πολύ ακριβά. Προσωπικά, νομίζω ότι είναι αντίθετο με το DNA των αγώνων rally. Είναι τρελό να βρίσκεσαι μέσα σε ένα αυτοκίνητο €1 εκατομμυρίου και να τρέχεις μέσα σε ένα χωματόδρομο στα βάθη της Αργεντινής. Νομίζω ότι μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε το ίδιο θέαμα για τους οπαδούς [με λιγότερα χρήματα], το οποίο είναι σημαντικό.

Τα αγωνιστικά του WRC2 έχουν ανώτατο όριο τιμής περίπου €190.000. Αυτό που με απασχολεί πραγματικά είναι οι αγώνες rally να πηγαίνουν μπροστά. Με τα νέα αγωνιστικά διευρύνετε πάρα πολύ το χάσμα για τους νέους επίδοξους οδηγούς. Προσπαθούσα πάντα να δημιουργήσω μια σκάλα ευκαιριών μέχρι το WRC. Αυτό που έχει συμβεί είναι το χάσμα μεταξύ του WRC 2 και του WRC να είναι πολύ μεγάλο.

Ο Wilson πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο το υβριδικό σύστημα που καθιστά τα νέα αγωνιστικά του WRC ακριβότερα, αλλά και η αύξηση του κόστους γύρω από τον αγώνα, λέγοντας:

Τα σημερινά αυτοκίνητα του WRC εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβά. Ιστορικά πουλούσαμε 8 με 14 αυτοκίνητα WRC ετησίως, αλλά με τα σημερινής γενιάς αγωνιστικά, έχουμε πουλήσει μόλις πέντε σε τρία χρόνια.

Η FIA αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό για το μέγεθος των αγωνιστικών, έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία σε άλλες εταιρίες να μπουν στο WRC. Πιο συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η χρήση του αμαξώματος ενός αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής, ή ενός πρωτοτύπου με σωληνωτό πλαίσιο, το οποίο όμως θα πρέπει να έχει εμφάνιση που θα μοιάζει με ένα αυτοκίνητο παραγωγής. Ακόμα, θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης διαφορετικών αμαξωμάτων, κάτι που ίσως γίνεται για την Subaru, η οποία φημολογείται ότι θέλει να επιστρέψει στο WRC.

Η εισαγωγή υβριδικών αυτοκινήτων στο WRC θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστροφή της πτώσης των εσόδων από χορηγίες, που οφείλεται εν μέρει στην ανάγκη των κατασκευαστών να πωλούν αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων, με τον Wilson να λέει:

Ένα άλλο πράγμα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι επειδή το WRC δεν έχει “πράσινο” background, οι χορηγοί φεύγουν για πρωταθλήματα όπως η Formula E.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Η Pirelli αποχωρεί από το WRC

Η Pirelli ανακοίνωσε ότι δεν υπέβαλλε φάκελο για την προμήθεια ελαστικών στο παγκόσμιο πρωταθλήματος rally της FIA για τις σεζόν 2025-2027. Ως αποτέλεσμα, η...

WRC: O Rovanpera νικητής του Rally Acropolis 2023

Στην επέτειο για τα 70 χρόνια του, το Ράλλυ Ακρόπολις τα είχε όλα: ανατροπές, αγωνία, θέαμα και έντονες συγκινήσεις. Σε μια δύσκολη στιγμή για...

Rally Acropolis 2023, Ειδική διαδρομή: 14 (Γραμμένη 1)

Ο Dani Sordo σημείωσε τον πρώτο ταχύτερο χρόνο του στο φετινό Ράλλυ Ακρόπολις και μείωσε τη διαφορά από τον Elfyn Evans στα 2,7 δευτ.....

Rally Acropolis 2023, Ειδική διαδρομή: 13 (Ταρζάν)

Ο Elfyn Evans σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη ειδική της τελευταίας ημέρας του αγώνα, η οποία έχει μήκος 23,37 χλμ. Επικρατούσε  ηλιοφάνεια με...