Μια στις τρεις πόλεις της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να μειώσει το όριο ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα (32 χλμ/ώρα) εντός των κατοικημένων περιοχών, με την αστυνομία να αναφέρει ότι το νέο όριο θα υποστηρίζεται από εντατικούς ελέγχους και ψηφιακά μέσα στις αστικές περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Σήμερα και για περίπου 90 χρόνια, το όριο στις πόλεις είναι τα 30 μίλια/ώρα (48,2 χλμ/ώρα), με τις αρχές να αποφασίζουν να το μειώσουν κατά 10 μίλα/ώρα σε ολόκληρη τη χώρα, με χιλιάδες αυτοκινητιστές να δέχονται πρόστιμα και πόντους λόγω παραβίασης των ορίων σε μερικές πόλεις που εφαρμόστηκαν πρόσφατα.

1Διάβασε επίσης

Αγγλία: Αυξήθηκαν τα τροχαία λόγω υπερβολικά χαμηλής ταχύτητας

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους Times, περισσότεροι από 77.000 οδηγοί έχουν συλληφθεί ότι παραβίασαν όριο των 20 μιλίων/ώρα από τον Ιανουάριο του 2020, σε σύγκριση με συνολικά λίγο πάνω από 50.000 παραβιάσεις ολόκληρο το 2019. Επιπλέον, η αστυνομία του Avon και του Somerset “έκοψαν” 25.090 κλήσεις για παραβίαση του ορίου των 20 μιλίων/ώρα το 2018, ενώ δεν υπήρξε καμία κλήση τον προηγούμενο χρόνο.

Η οδική ασφάλεια είναι ο κυριότερος λόγος για τη μείωση του ορίου, με τους ιθύνοντες να υποστηρίζουν ότι τα 20 μίλια/ώρα είναι ασφαλέστερα τόσο για τους πεζούς όσο και για τους ποδηλάτες. Η Βρετανική Ένωση Πρόληψης Ατυχημάτων δηλώνει ότι ένα ατύχημα με 30 μίλια/ώρα αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τραυματισμού κατά πέντε φορές, σε σύγκριση με σύγκρουση με τα 20 μίλια/ώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει έντονη κριτική για τα χαμηλά όρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πιο συγκεκριμένα μια οργάνωση οδηγών φορτηγών, αναφέρει ότι η μείωση του ορίου θα αυξήσει το κόστος μεταφοράς, με τα 20 μίλια/ώρα σε μικρές ζώνες να είναι σεβαστά, αλλά όχι και στους δρόμους εκτός πόλης.