Επίσημο: Η Lucid παρουσίασε το Air με έως 1.080 άλογα και το SUV της

Σχετικά άρθρα

Η Lucid Motors παρουσίασε σήμερα την έκδοση παραγωγής του Air, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση του πρωτότυπου. Το ηλεκτρικό σεντάν τοποθετείται απέναντι από το Tesla Model S και την Porsche Taycan, με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά να εντυπωσιάζουν. Το Air είναι το πιο αεροδυναμικό μοντέλο παραγωγής του κόσμου με αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας Cd μόλις 0,21.

Η κορυφαία έκδοση ονομάζεται Dream Edition και διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν ανά άξονα, απόδοσης 650 ίππων ο καθένας, αλλά συνδυαστικά η απόδοση τους ανέρχεται στα 1.080 άλογα. Τα 0-96 χλμ/ώρα (0-60 μίλια/ώρα) έρχονται σε λιγότερο από 2,5 δευτερόλεπτα, ενώ το 400άρι το κάνει σε μόλις 9,912 δευτερόλεπτα, με ταχύτητα εξόδου τα 144,4 μίλια/ώρα (232,4 χλμ/ώρα).

Το μοντέλο διαθέτει μπαταρία 113 kWh με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 270 χλμ/ώρα. Η αυτονομία του αγγίζει τα 748 χιλιόμετρα ανά φόρτιση με τις ζάντες των 21″, ενώ με τις AeroRange ζάντες των 19″ η αυτονομία φτάνει τα 810 χλμ.

Η έκδοση Air Grand Touring αποδίδει 800 άλογα, κάνει τα 0-96 χλμ/ώρα (0-60 μίλια/ώρα) σε 3 δευτερόλεπτα, το 400άρι σε 10,8 δευτερόλεπτα με ταχύτητα εξόδου τα 214 χλμ/ώρα, ενώ έχει αυτονομία 832 χιλιομέτρων ανά φόρτιση. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 270 χλμ/ώρα.

Η έκδοση Air Touring αποδίδει 620 άλογα, κάνει τα 0-96 χλμ/ώρα (0-60 μίλια/ώρα) σε 3,2 δευτερόλεπτα, το 400άρι σε 11,4 δευτερόλεπτα, με ταχύτητα εξόδου τα 197,9 χλμ/ώρα. Με τις AeroRange ζάντες 19″ έχει αυτονομία 653 χλμ/ώρα. Έχει τελική ταχύτητα 250 χλμ/ώρα (ηλεκτρικά περιορισμένη). Επίσης υπάρχει και μια βασική έκδοση, τεχνικές λεπτομέρειες της οποίας δεν ανακοίνωσε η εταιρία.

Η Lucid δοκιμάζει και μια έκδοση του Air με τρεις ηλεκτροκινητήρες, συνδυαστικής απόδοσης 1.200 ίππων, που θα είναι σε θέση να κάνει το 400άρι σε 9,3 δευτερόλεπτα.

Ανεξαρτήτου έκδοσης, η μπαταρία του Air μπορεί να φορτίσει με ρυθμό 32 χλμ/ανά λεπτό (20 μιλίων ανά λεπτό), όταν γίνεται χρήση ταχυφορτιστή. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου σε 480 χλμ αυτονομίας μέσα σε μόλις 20 λεπτά φόρτισης, με την μέγιστη δυναμική φόρτισης να ξεπερνά τα 300 kW. Αυτό είναι εφικτό εξαιτίας της 900V + ηλεκτρικής αρχιτεκτονικής των custom μπαταριών ιόντων λιθίου και του προηγμένου συστήματος θερμικής διαχείρισης.

Επιπλέον, η Lucid ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την εταιρία δικτύου φόρτισης Electrify America και προσφέρει στους Αμερικανούς πελάτες της δωρεάν φόρτιση για τρία χρόνια στο συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο σταθμών της Electrify America, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ισχύ έως 350 kW.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες του Lucid Air θα μπορούν εύκολα να εντοπίζουν και να βλέπουν τη διαθεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο τοποθεσιών φόρτισης της Electrify America σε ολόκληρη την επικράτεια των Η.Π.Α.

Για οικιακή φόρτιση, η αυτοκινητοβιομηχανία ανέπτυξε το Lucid Connecting Home Charging Station. Αυτό είναι ένα powerwall που προσφέρει αμφίδρομη φόρτιση, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Lucid Air ως προσωρινή ενεργειακή πηγή για την τροφοδότηση των σπιτιών τους. Η Lucid θα συνεργαστεί με την Qmerit για την εγκατάσταση των φορτιστών στα σπίτια των ιδιοκτητών της.

Στο εσωτερικό συναντάμε μια ευρύχωρη, φουτουριστική καμπίνα με την 34″ καμπυλωτή 5K οθόνη να κλέβει τη παράσταση. Αυτή “αιωρείται” πάνω από το ταμπλό και λειτουργεί τόσο ως ψηφιακός πίνακας οργάνων όσο και ως οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Το μοντέλο προσφέρεται τόσο με πενταθέσια, όσο και με τετραθέσια διάταξη καθισμάτων, με την τελευταία να διαθέτει δύο πίσω ανεξάρτητα καθίσματα που μπορούν να ανακληθούν με κλίση έως 55 μοίρες.

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας χρησιμοποιεί το Amazon Alexa, με το Air να υποστηρίζει over-the-air αναβαθμίσεις. Το παρμπρίζ εκτείνεται μέχρι ψηλά στην οροφή, πάνω από τα κεφάλια των μπροστά επιβατών, ενώ υπάρχει ένα τεράστιο γυάλινο πάνελ οροφής για τους πίσω επιβάτες.

Ανάμεσα στον διαθέσιμο εξοπλισμό υπάρχει ηχοσύστημα 29 ηχείων, κλιματιζόμενα μπροστινά ηλεκτρικά καθίσματα με 22 ρυθμίσεις, σύστημα μασάζ, ενεργά μαξιλάρια, ενεργή ανάρτηση και εξαιρετικές δερμάτινες επενδύσεις.

Η Lucid δημιούργησε μια ολοκληρωμένη σουίτα υποβοήθησης οδηγού, την Lucid DreamDrive, που χρησιμοποιεί 31 αισθητήρες, κάμερες, αισθητήρες υπερήχων και ένα μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ανάλυσης LiDAR που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, που λειτουργεί παράλληλα με τους HD χάρτες.

Το DreamDrive, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις Bosch, Continental και Here, διαθέτει επίσης σύστημα παρακολούθησης του οδηγού, ενώ μέσω over-the-air αναβαθμίσεων, θα αναβαθμίζεται συνεχώς.

Το DreamDrive θα υποστηρίζει αρχικά 19 συστήματα ασφαλείας, υποβοήθησης οδήγησης και παρκαρίσματος. Ανάμεσα σε αυτά συναντάμε τα Full Speed Highway Assist με Adaptive Cruise Control, Lane Centering, Traffic Drive-Off Alert, Headlight Assist, Autonomous Parking Assist, Pullout Control, Maneuver Comfort Braking, Surround View Monitoring, Cross Traffic Protection, Traffic Sign Recognition και Automatic Emergency Braking.

Αργότερα θα προστεθούν μέσω over-the-air αναβαθμίσεων 8 επιπλέον λειτουργίες. Το σύστημα στην αρχή θα υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2, ενώ αργότερα θα μπορεί να υποστηρίξει και αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3.

Το Air θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του από το 2021, με την αρχική του τιμή να ξεκινά από τα 72.500 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου της κρατικής έκπτωσης ύψους 7.500 δολαρίων στις ΗΠΑ. Το Air Touring ξεκινά από τις 95.000 δολάρια (87.500 με τη κρατική έκπτωση), το Air Grand Touring ξεκινά από τις 139.000 δολάρια (131.500 δολάρια με την κρατική έκπτωση), ενώ το Air Dream Edition ξεκινά από τις 169.000 δολάρια (161.500 δολάρια με την κρατική έκπτωση).

Η εταιρία ξεκίνησε από σήμερα να δέχεται κρατήσεις για το Air, με τον ενδιαφερόμενο να πρέπει να καταβάλει επιστρέψιμη προκαταβολή 1.000 δολαρίων.

Παράλληλα η Lucid έδωσε τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες του SUV της. Βασίζεται και αυτό στη πλατφόρμα του Air και για την ώρα δεν έχει όνομα. Η κωδική του ονομασία είναι Project Gravity και θα προσφέρεται και αυτό σε έκδοση με έως 1.080 άλογα. Η κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για το 2023.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Lucid “έκαψε” άλλα 2,8 δισ. δολάρια

Για ένα ακόμη τρίμηνο η Lucid παρουσίασε καθαρές ζημιές. Συγκεκριμένα, η εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία έχει την στήριξη...

H Avatr teasάρει το νέο ηλεκτρικό SUV της

Η Avatr έδωσε στη δημοσιότητα μερικές teasers φωτογραφίες ενός καμουφλαρισμένου πρωτοτύπου του νέου μοντέλου που ετοιμάζει, ώστε να επεκτείνει τη γκάμα της καθώς προστίθεται...

Η Rezvani teasάρει το Arsenal

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Rezvani Motors θα παρουσιάσει το Arsenal, ένα νέο θωρακισμένο SUV που σύμφωνα με την εταιρία θα εξοπλίζεται με την...