Για πρώτη φορά βλέπουμε spy φωτογραφίες της έκδοσης παραγωγής του Volkswagen XL1 το οποίο θα βγει στην αγορά σε περιορισμένη παραγωγή το 2013. Το “πρωτότυπο” δεν φορά ίχνος καμουφλάζ αφήνοντας μας να το δούμε από κάθε οπτική γωνιά.

Το πρωτότυπο XL1 Concept είχε παρουσιαστεί στην έκθεση του Qatar στις αρχές του 2011, είχανε παρουσιάσει και τότε ο πρόεδρος της VW, Ferdinand Piech είχε δηλώσει ότι επιθυμούν να το βγάλουν στη παραγωγή, έστω και σε περιορισμένη. Το μεγάλο αφεντικό του ομίλου, ο Martin Winterkorn, λίγο αργότερα επιβεβαίωσε ότι εργάζονται πάνω στην έκδοση παραγωγής του διθέσιου αυτοκινήτου, το οποίο θα βγει σε περιορισμένη αριθμό το 2013.

Το XL1 θα διατηρήσει τον υβριδικό του σύστημα που αποτελείται από έναν δικύλινδρο TDI πετρελαιοκινητήρα 800cc, 48 ίππων και ένα ηλεκτροκινητήρα 20 kW (27 ίππων) ο οποίος τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Και οι δύο κινητήρες συνεργάζονται αρμονικά με ένα 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο DSG και καταναλώνει μόλις 0.9 λίτρα/100 χλμ εκπέμποντας 24 γρ/χλμ CO2. Το αυτοκίνητο θα ζυγίζει μόλις 795 κιλά και τα 0-100 χλμ/ώρα θα τα κάνει σε 11.9 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ/ώρα.

Το πρωτότυπο μπορούσε να κινηθεί αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα του για 35 χλμ με την φόρτιση των μπαταριών του να γίνεται μέσω απλή οικιακής πρίζας. Αν η έκδοση παραγωγής διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί. Παλαιότερα είχε ακουστεί ότι η παραγωγή του θα περιοριστεί σε μόλις 100 μονάδες με τον πρόεδρο της VW, Ferdinand Piech, να δηλώνει ότι η έκδοση παραγωγής δεν θα είναι τόσο ακριβή αφού οι τιμές του carbon έχουνε μειωθεί μετά την ευρεία χρήση τους από την αεροπορική βιομηχανικά όπως η Boeing. Ο Piech συμπλήρωσε ότι το carbon του XL1 κοστίζει περίπου €5.000, ενώ το πακέτο μπαταριών λιθίου το 2013 θα κοστίζει γύρω στα €200 με €250. Ο ίδιος δικύλινδρος πετρελαιοκινητήρας θα τοποθετηθεί αργότερα και στο up!.

[Πηγή: Motori]