Επίσημο: Lamborghini Urus

Σχετικά άρθρα

Η αναμονή τελείωσε, το ίδιο και τα αμέτρητα teasers και διαρροές. Η Lamborghini -με κάθε επισημότητα- επιστρέφει στην SUV κατηγορία, με την Urus, ένα μοντέλο, που σύμφωνα με τους Ιταλούς δεν υπάρχει όμοιο του. Αυτό είναι το τρίτο της εταιρίας από την Sant’Agata, με το Super Sport Utility Vehicle της να δημιουργεί μια νέα πτυχή στην κατηγορία των πολυτελών SUV, καθώς θέτει νέα standards σε δύναμη, απόδοση και δυναμική οδήγησης, που μαζί με τον ασύγκριτο σχεδιασμό της, την πολυτέλεια της και την καθημερινή της χρηστικότητα την καθιστούν μοναδική.

Όνομα

Η Lamborghini έχει παράδοση να ονομάζει τα αυτοκίνητά της από διάσημους ταύρους. Και η Urus δεν αποτελεί εξαίρεση. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, για το super SUV της η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε το όνομα του ταύρου Urus, επίσης γνωστός ως Aurochs. Αυτός είναι ένας από τους πιο μεγάλους, άγριους προγόνους των κατοικίδιων βοοειδών. Αν και ο Urus δεν είναι τεχνικά ισπανικός ταύρος, είναι παρόμοιος σε εμφάνιση με τους ταύρους που “αγωνίζεται” στις σημερινές αρένες.

Εμφάνιση

Η Urus είναι αναμφισβήτητα μια Lamborghini. Αποτελώντας την έκδοση παραγωγής του concept που είδαμε πριν πεντέμισι χρόνια, και αντλώντας στοιχεία από τα supercar μοντέλα της, που είναι θεμελιώδη για την κληρονομιά της, η Urus έχει εξαιρετικές αναλογίες και κραυγαλέα εμφάνιση.

Οι κοντοί πρόβολοι και το μυώδες αμάξωμα τονίζουν την δύναμη, τον δυναμικά διεκδικητικό χαρακτήρα και την “αρχηγική” θέσης οδήγησης. Μπροστά, η επιβλητική μούρη της Urus προσδιορίζει με σαφήνεια τη θέση του κινητήρα, κάτω από το γεμάτο ακμές καπό, που θυμίζει Miura και Aventador, με τις διαγώνιες γραμμές του να εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Countach.

Το χαμηλό εμπρός μέρος υπογραμμίζεται από τα τονισμένα φτερά, και τους μεγάλους εξάγωνους αεραγωγούς, που συνδέονται με το χαμηλό εμπρός σπόιλερ, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου. Τα φωτιστικά σώματα είναι κομψά, λεπτά και πολύ σπορ, τοποθετημένα σε οριζόντια θέση, με τους LED προβολείς να έχουν το γνωστό Υ σχήμα της Lamborghini.

Η ξεχωριστή σιλουέτα του αυτοκινήτου διακρίνεται από την δυναμική γραμμή της οροφής, που σχηματίζει ένα τύπου coupe αμάξωμα. Αυτό τονίζεται από τις πόρτες χωρίς πλαίσιο και τη χαμηλή οροφή, που μαζί υποδηλώνουν ότι οδηγός και οι επιβάτες κάθονται χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο. Τα εξαγωνικά τόξα των θόλων, τόσο εμπρός όσο και πίσω, είναι μια σημαντική λεπτομέρεια σχεδιασμού, και μέσα σε αυτά βρίσκονται τροχοί από 21 έως 23 ιντσών, οι μεγαλύτεροι στην κατηγορία.

Το πίσω μέρος της Urus είναι πολύπλοκο και γεμάτο ακμές. Οι δυναμικές γραμμές που χαρακτηρίζουν μια Lamborghini είναι παρούσες, ενώ το πίσω μέρος “συνδέεται” από το παράλληλο μαύρο πλαίσιο, που διαθέτει γρίλιες αέρα, το λογότυπο της Lamborghini και τα πίσω φώτα σχήματος Υ. Πιο κάτω, ο διαχύτης είναι εμπνευσμένος από τα supercar της Lamborghini, και ενσωματώνει τις δύο διπλές απολήξεις της εξάτμισης.

https://www.youtube.com/watch?v=Xo1pEPoYi8Y&feature=youtu.be

Όταν βλέπουμε από πάνω, τα έντονα μπροστινά και πίσω φτερά της Urus ξεκινούν από το πιο λεπτό μέσον του αυτοκινήτου, με τις κυρτές γραμμές του που αναφέρονται σε μια φυτεμένη φυσικότητα που αναβλύζει τα σπορ αυτοκίνητα Lamborghini. Οι γραμμές των πίσω θυρών ενσωματώνουν κοίλες και κυρτές γραμμές, δίνοντας στην Urus μια δυναμική επέκταση στο φαρδύ, μυώδες πίσω μέρος της.

Κάθε επιφάνεια της Urus συμβάλλει σαφώς στην αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου, με το εμπρός splitter και τις πολύ μεγάλες εισαγωγές αέρα να διασφαλίζουν τη βέλτιστη ροή του αέρα. Σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες καλυμμένες περιοχές του πατώματος, τα αεροδυναμικά πτερύγια στις εξωτερικές άκρες των πίσω παραθύρων, και την “πλωτή” πίσω αεροτομή μειώνουν την αεροδυναμική αντίσταση.

Πλατφόρμα

Σύμφωνα με την Lamborghini, η Urus είναι το νέο σημείο αναφοράς για τα SUV και μια αληθινή Lamborghini. Είναι χτισμένη πάνω στην πλατφόρμα MLB Evo του VW Group, την ίδια που χρησιμοποιεί η Bentley Bentayga, η Porsche Cayenne, και πολλά μοντέλα της Audi (Q5, Q7, Α4, Α5, Α7, Α8), με το βάρος του αμαξώματος να μην ξεπερνά τα 2.200 κιλά.

https://www.youtube.com/watch?v=zTtPhOvaP2M

Το πλαίσιο είναι ένα μείγμα από αλουμίνιο και χάλυβα, ενώ και στο αμάξωμα έχει χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο σε κάποια μέρη, όπως στις πόρτες. To μήκος της Urus αγγίζει τα 5.112 χλστ., το πλάτος τα 2.016 χλστ., και το ύψος τα 1.638 χλστ., ενώ το μεταξόνιο τα 3.003 χλστ. Η εμφάνιση της είναι επιβλητική, καθώς σε σύγκριση με τα άλλα SUV του VW Group, το ύψος της Urus είναι κατά 10 εκατοστά πιο χαμηλό, που μαζί με την κεκλιμένη γραμμή της οροφής, χαρίζουν στην Urus μια σαφώς πιο επιθετική όψη.

Τα φαρδιά μετατρόχια (1.695 εμπρός και 1.710 χλστ. πίσω) συμβάλλουν στο πιο σταθερό πάτημα του αυτοκινήτου στον δρόμο, ενώ η απόσταση από το έδαφος είναι ρυθμιζόμενη, λόγω ύπαρξης αερανάρτησης. Έτσι, στη χαμηλότερη ρύθμιση το αμάξωμα απέχει 158 χλστ., ενώ στην ψηλότερη 248 χλστ.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το μυώδες καπό της Urus υπάρχει ο αλουμινένιος 4,0-λιτρος twin-turbo V8 κινητήρας, που κινεί μεταξύ άλλων την νέα Porsche Cayenne Turbo. Είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται turbo κινητήρας σε μοντέλο της Lamborghini, κάτι που αντικατοπτρίζει την χρηστικότητα του αυτοκινήτου. Ειδικά σε συνθήκες εκτός δρόμου απαιτείται ψηλή ροπής σε χαμηλές στροφές, κάτι που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από έναν τέτοιο κινητήρα, παρέχοντας παράλληλα βέλτιστη ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα.

Η απόδοση του φτάνει τα 650 άλογα στις 6.000 σ.α.λ., με τον κόφτη να “μπαίνει” στις 6.800 σ.α.λ.. Η μέγιστη ροπή ανέρχεται στα 850 Nm, διαθέσιμη από τις 2.250 μέχρι τις 4.500 σ.α.λ., με την ειδική ισχύ της Urus να είναι 162,7 άλογα ανά λίτρο, και την αναλογία κιλών ανά ίππο στο 3.38, καθιστώντας το SUV με την καλύτερη αναλογία κιλών ανά ίππο.

Η Urus διαθέτει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ ταχυτήτων, με μετατροπέα ροπής. Το συμπαγές ηλεκτρο-υδραυλικά ελεγχόμενο πλανητικό κιβώτιο παρέχει πολύ κοντές σχέσεις μετάδοσης στις πρώτες σχέσεις, και μακρύτερες στις επόμενες. Έτσι, η Urus επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 3,6 δευτερόλεπτα, από τα 0-200 χλμ/ώρα σε 12,8 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 305 χλμ/ώρα.

Η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς, με το σύστημα τετρακίνησης να είναι ιδανικά ρυθμισμένο για ασφαλής και υψηλής απόκρισης δυναμική οδήγησης σε κάθε δρόμο και επιφάνεια, σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Το κεντρικό διαφορικό -αυτόματου κλειδώματος- Torsen παρέχει μέγιστο έλεγχο και ευελιξία σε όλες τις συνθήκες, ιδιαίτερα σε εκτός δρόμου διαδρομές. Σε νορμάλ συνθήκες η ροπή είναι χωρισμένη 40/60 στον μπροστά/πίσω άξονα, ενώ μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή 70% εμπρός ή 87% πίσω.

Ο οδηγός θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ έξι προγραμμάτων, τα οποία επιλέγονται από το Tamburo, τον διακόπτη στην βάση της κεντρικής κονσόλας. Αυτά είναι τα εξής: Strada (για καθημερινή χρήση στον δρόμο), Sport (για πιο σβέλτες μετακινήσεις), Corsa (για χρήση εντός πίστας), Sabbia (για κίνηση σε άμμο), Terra (για κίνηση εκτός δρόμου) και Neve (για κίνηση στο χιόνι).

Φρένα/Τροχοί

Η πέδηση της Urus είναι εντυπωσιακή, καθώς για την ακινητοποίηση της από τα 100 χλμ/ώρα χρειάζεται μόλις 33,7 μέτρα. Για να καταστεί αυτό δυνατό, η Lamborghini τοποθέτησε στο αυτοκίνητο μεγαλύτερους κεραμικούς δίσκους από κάθε άλλο αυτοκίνητο παραγωγής. Έτσι στον εμπρός άξονα έχουν διάμετρο 440 x 40 χλστ. με 10πιστονες δαγκάνες, και στον πίσω 370 x 30 χλστ. με 6πίστονες δαγκάνες. Τέλος, πατάει σε ζάντες 21 ιντσών με ελαστικά Pirelli Scorpion Zero διαστάσεων 285/45 εμπρός και 315/40 πίσω, ενώ στον πρόσθετο εξοπλισμό υπάρχουν και ζάντες 22 ή 23 ιντσών με ελαστικά Pirelli P Zero Corsa, με τα τελευταία να έχουν διαστάσεις 285/35 εμπρός και 325/30 πίσω.

Τετραδιεύθυνση

Η Lamborghini Urus υιοθετεί το σύστημα τετραδιεύθυνσης, που υπάρχει στην Aventador S. Οι πίσω τροχοί μπορούν να στρίψουν σε γωνία που κυμαίνεται έως +/- 3 μοίρες, ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος και τον τρόπο οδήγησης. Έτσι, στις χαμηλές ταχύτητες η γωνία διεύθυνσης του πίσω άξονα είναι αντίθετη από εκείνη των εμπρόσθιων τροχών, μειώνοντας ουσιαστικά το μεταξόνιο μέχρι 600 χλστ. για αυξημένη ευελιξία και μειωμένο κύκλο περιστροφής. Στις υψηλές ταχύτητες, η γωνία διεύθυνσης του πίσω άξονα είναι στην ίδια κατεύθυνση των εμπρός τροχών, επιμηκύνοντας το μεταξόνιο στα 600 χλστ., για αυξημένη ευστάθεια και άνεση.

Εσωτερικό

H Urus είναι ένα πολυτελές SUV και δεν το κρύβει, παραμένει όμως ένα δυναμικό supercar. Ο σχεδιασμός και το φινίρισμα του εσωτερικού αντανακλούν αυτό του εξωτερικού από άποψη χρωμάτων και εξατομίκευσης. Αναπόφευκτα, όμως, η καμπίνα του ιταλικού SUV φέρει αρκετά στοιχεία από την Audi.

Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο της κονσόλας υπάρχει η μεγάλη οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, 10,1 ιντσών, ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει άλλη μια οθόνη για τον έλεγχο του κλιματισμού, όμοια με αυτή που έχουμε δει στα νέα A8 και A7, η οποία έχει διαγώνιο 8,6 ίντσες.

Ο -12,3 ιντσών- πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός, διαθέτοντας την έκδοση της δεύτερης γενιάς του Virtual Cockpit της Lamborghini. Ακόμα, υπάρχουν εξαγωνικοί αεραγωγοί, που χαρίζουν στην καμπίνα μια σπορ εμφάνιση, ενώ τα πάντα είναι επενδυμένα με δέρμα.

Τα τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα φαίνεται να προσφέρουν αξιοπρεπή ποσότητα πλευρικής στήριξης, ενώ υπάρχει και ένα φαρδύ κεντρικό υποβραχιόνιο, με διπλό άνοιγμα. Μπροστά του υπάρχουν δύο ποτηροθήκες και μερικά “φυσικά” κουμπιά. Οι παρατηρητικοί θα δουν τα ψηλά τοποθετημένα tweeters στις εμπρός κολόνες, και τις πόρτες χωρίς πλαίσια για τα παράθυρα.

Από θέμα χώρων, η Urus μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις επιβάτες, με τον χώρο αποσκευών να έχει χωρητικότητα 616 λίτρων, που φτάνει μέχρι τα 1.596 λίτρα.

Τιμή

Οι πρώτες παραδόσεις του αυτοκινήτου θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2018, με την τιμή της να ξεκινάει από τα €171.429 στην Ευρώπη (χωρίς φόρους), τα €168.852 στην Ιταλία (χωρίς φόρους), τις 131.500 λίρες στην Αγγλία (χωρίς φόρους), τα 200.000 δολάρια στην Αμερική (χωρίς φόρους), τα 3.130.000 RMB στην Κίνα (με φόρους) και τα 25.740.000 yen στην Ιαπωνία (χωρίς φόρους).

Στόχος της Lamborghini είναι να πουλά 3.500 Urus ετησίως. Από το 2019 θα προσφέρεται και σε plug-in υβριδική έκδοση, φορώντας το υβριδικό σύστημα της Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid, αποτελούμενο από τον biturbo 4,0-λίτρων V8 κινητήρα μαζί με έναν ηλεκτροκινητήρα, απόδοσης 680 ίππων με 850 Nm ροπής.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ακραίο bodykit για την Lamborghini Revuelto από την Keyvany

Η Keyvany έχει ετοιμάσει ένα ακραίο bodykit για την Lamborghini Revuelto. Το ονομάζει Keytoro και αποτελείται από νέους προφυλακτήρες, νέο καπό, πλαϊνές ποδιές, αεροτομή,...