Η Toyota έχει ετοιμάσει ένα ειδικά τροποποιημένο Prius Prime στο οποίο συναντάμε φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή, στο πίσω τζάμι, στο πάνω μέρος του πορτμπαγκάζ και στο καπό, που αναλαμβάνουν την φόρτιση της μπαταρίας.

Οι δοκιμές του μοντέλου θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην Ιαπωνία, με τα πάνελ να προέρχονται από την Sharp Corporation. Στόχος των δοκιμών αυτών είναι να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της αύξησης της αυτονομίας του μοντέλου και η μείωση της κατανάλωσης.


Σε σχέση με το Prius Prime που προσφέρεται ήδη με φωτοβολταϊκή οροφή, η συγκεκριμένη υλοποίηση είναι 4,8 φορές μεγαλύτερη (860 watt), με την απόδοση των πάνελ να υπερβαίνει το 34%, σε σχέση με το 22,5% του μοντέλου παραγωγής.

Επίσης, το σύστημα επιτρέπει την φόρτιση των μπαταριών τόσο όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο, όσο και όταν βρίσκεται σε κίνηση. Όταν είναι σταθμευμένο έχει μέγιστη ημερήσια φόρτιση 44,5 χλμ, έναντι 6,1 χλμ του μοντέλου παραγωγής, ενώ όταν κινείται έχει μέγιστη ημερήσια φόρτιση 56,3 χλμ.

Η φωτοβολταϊκή οροφή του μοντέλου παραγωγής παράγει 180 Watt ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και τη μπαταρία 8,8 kWh μπαταρία του αυτοκινήτου και όχι μόνο το σύστημα κλιματισμού του.

Απώτερος στόχος είναι οι δοκιμές αυτές να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ενσωματωμένου συστήματος επαναφόρτισης που θα βασίζεται στον ήλιο.