Τον Απρίλιο του 2019, η Fiat Chrysler Automobiles συμφώνησε να πληρώσει την Tesla εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ώστε οι πωλήσεις της δεύτερης στην Ευρωπαϊκή αγορά να καταμετρούνται στο στόλο της πρώτης.

Με αυτόν τον τρόπο η FCA καταφέρνει να μειώσει το μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου της και αποφεύγει τα μεγάλα πρόστιμα από την ΕΕ, λόγω των αυστηρών νέων κανονισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η FCA θα πληρώσει €1,8 δισ. μέχρι το 2023, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου €140.000.000 το τρίμηνο, με τις δόσεις να ξεκινούν από τον προσεχή Μάρτιο.

1

Από την άλλη, ο Elon Musk ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο πως ετοιμάζει το Gigafactory 4 εργοστάσιο της Tesla, το οποίο θα κατασκευαστεί στο Βερολίνο, συμπληρώνοντας πως η εταιρία του θα ανοίξει στις ίδιες εγκαταστάσεις ένα κέντρο σχεδιασμού και μηχανολογίας. Σύμφωνα με τον Ben Kallo, αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Robert W. Baird & Co., δήλωσε ότι τα χρήματα που θα λαμβάνει η Tesla από την FCA στην Ευρώπη θα επενδυθούν στο νέο εργοστάσιο της πρώτης στο Βερολίνο.

2

Η Tesla έχει θέσει ως στόχο να κατασκευάζει 500.000 αυτοκίνητά της ετησίως, στο νέο της εργοστάσιο στα περίχωρα του Βερολίνου. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, η Tesla θα κατασκευάζει τα Model 3 και Model Y, με την εταιρία να επενδύει σε αυτό έως και 4 δισ. ευρώ. Το ευρωπαϊκό Gigafactory της Tesla θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας, καλύπτοντας εγκατάσταση, τόσο μεγάλη όσο 420 ποδοσφαιρικά γήπεδα. Η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει το 2020.