Ομοσπονδιακός δικαστής στη Βοστώνη των ΗΠΑ απέρριψε τη τελευταία προσπάθεια του 60χρονου Michael Taylor, πρώην “πρασινοσκούφη” και ειδικό στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας και του 28χρονου γιου του Peter Taylor, να αποφύγουν την έκδοσή τους στην Ιαπωνία, για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες πως βοήθησαν στην απόδραση του Carlos Ghosn από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στα τέλη του 2019.

Η απόφαση του δικαστή ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση των δύο ανδρών από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία, μιας και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει εδώ και καιρό την έκδοσή τους.

Οι δυο τους είχαν συλληφθεί τον περασμένο Μάιο στη Μασαχουσέτη. Η απόδραση του Ghosn τον Δεκέμβριο του 2019, υπήρξε κινηματογραφική, με τον Ghosn να κατηγορεί τους εισαγγελείς της Ιαπωνίας και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας, υποστηρίζοντας την αθωότητά του αλλά και την απόφασή του να εγκαταλείψει την Ιαπωνία, καθώς όπως δήλωσε δεν μπορούσε να έχει μια δίκαιη δίκη εκεί.

Οι Taylors και άλλος ένας άντρας, ο George-Antoine Zayek, φέρονται να βοήθησαν τον Ghosn να φτάσει σε ένα ξενοδοχείο στο Τόκιο, και στη συνέχεια στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους για να αποτρέψουν τον εντοπισμό του, είχαν δηλώσει τον Ιανουάριο οι εισαγγελείς της Ιαπωνίας.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως οι Taylors πληρώθηκαν από την οικογένεια του Ghosn με 1,3 εκατ. δολάρια για τις υπηρεσίες τους. Οι δικηγόροι τους ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να εκδοθούν στην Ιαπωνία, επειδή εκεί θα αντιμετωπίσουν την προοπτική αδιάκοπων ανακρίσεων και βασανιστηρίων, όπως και αξιοθρήνητες συνθήκες φυλάκισης.

Οι Taylors υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες εναντίον τους δεν ευσταθούν, επειδή ο ιαπωνικός ποινικός κώδικας δεν καθιστά ποινικό αδίκημα να βοηθήσει κάποιος να φύγει από την χώρα έναν που βρίσκεται εκτός φυλακής με χρηματική εγγύηση, εκτός εάν το συγκεκριμένο άτομο βρίσκεται υπό κράτηση.