Σε συμβιβασμό για αποζημιώσεις ύψους 288 εκατομμυρίων ευρώ συμφώνησε η Volkswagen με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, τον επικεφαλής της Audi και δύο άλλα στελέχη που κρίθηκαν υπεύθυνα για το σκάνδαλο με τους πετρελαιοκινητήρες που συγκλόνισε την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τα προηγούμενα χρόνια. Τα ίδια στελέχη διώκονται ταυτόχρονα για απάτη και φοροδιαφυγή.

Martin Winterkorn

Η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την αποζημίωση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ από την ασφάλιση αστικής ευθύνης διευθυντών και ανωτέρων στελεχών και την καταβολή 11,2 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της VW Martin Winterkorn, 4,1 εκατομμυρίων από τον Διευθυντή της Audi Rupert Stadler, 1,5 εκατομμυρίου από το πρώην μέλος του ΔΣ της Porsche Wolfgang Hatz και ενός εκατομμυρίου από το πρώην μέλος του ΔΣ της Audi Stefan Knirsch.

Rupert Stadler

Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Audi, Ulrich Hackenberg δεν ήταν διατεθειμένος να καταλήξει σε συμφωνία και έτσι θα ακολουθηθεί η νομική διαδικασία.

Ulrich Hackenberg

Το VW Group κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω στελέχη ευθύνονται για “παράβαση καθήκοντος” για το Dieselgate. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

Wolfgang Hatz

Η εταιρία απέρριψε πάντως τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος της από την γαλλική Δικαιοσύνη για πώληση περίπου 950.000 αυτοκινήτων με το παράνομο λογισμικό, υποστηρίζοντας αφενός ότι οι Γάλλοι καταναλωτές δεν επλήγησαν από την υπόθεση και αφετέρου ότι η δικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου το 2018, η οποία κατέληξε σε επιβολή προστίμου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, συμπεριελάμβανε και τις πωλήσεις στην Γαλλία.

Stefan Knirsch

Νωρίτερα σήμερα η Εισαγγελία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι άσκησε δίωξη σε βάρος του Winterkorn για ψευδή κατάθεση ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, όπου είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε για το θέμα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ο ίδιος και τέσσερα ακόμη πρώην στελέχη της VW θα δικαστούν για εμπορικές απάτες και φοροδιαφυγή, σε διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Η VW έχει πληρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 32 δισ. ευρώ σε πρόστιμα, αποζημιώσεις, επισκευές και νομικά έξοδα, λόγω του Dieselgate.