Επένδυση €767,7 εκατ. στην Aston Martin από το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας

Σχετικά άρθρα

Η Aston Martin εξασφάλισε επένδυση ύψος 653 εκατομμυρίων λιρών (€767,7 εκατ.) από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, που διασφαλίζει την ευημερία και την μακροημέρευση της.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Public Investment Fund, PIF) προσφέρει 78 εκατομμύρια λίρες (91,7 εκατομμύρια ευρώ) σε ρευστό στη βρετανική εταιρία, με αντάλλαγμα το 16,7% του μετοχικού μεριδίου (εκδίδοντας 23,3 εκατ. νέες μετοχές) στην επιχείρηση και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

Το ποσοστό καθιστά την PIF τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Aston Martin, πίσω από τον Lawrence Stroll, ο οποίος κατέχει το 18,3% των μετοχών. Ο συνδυασμός της εισφοράς μετρητών της PIF και η έκδοση δικαιωμάτων ύψος 575 εκατομμυρίων λιρών (€676 εκατ.) αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά τα 653 εκατ. λίρες για την Aston Martin, σε μια προσπάθεια να αποσβέσει το χρέος και να απελευθερώσει χρήμα για την μελλοντική ανάπτυξη προϊόντων. Μέρος της παραπάνω επένδυσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους, το οποίο ανερχόταν σε 957 εκατ. λίρες στα τέλη Μαρτίου.

Η Mercedes-Benz, προηγουμένως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην Aston Martin, θα δει το μερίδιό της να μειώνεται από 11,7% σε 9,7% ως αποτέλεσμα της έκδοσης δικαιωμάτων, με την γερμανική εταιρία να σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 56 εκατομμύρια λίρες (€65,8 εκατομμύρια) για να ανακτήσει έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aston Martin, απέρριψε επενδυτική πρόταση ύψους 1,3 δισ. λιρών από την κινεζικής Geely και τους πρώην ιδιοκτήτες της, τον ιταλικό επενδυτικό όμιλο Investindustrial. Οι δύο εταιρίες θα είχαν εισφέρει 203 εκατ. λίρες σε νέα μετοχικά κεφάλαια, καθιστώντας τους τον μεγαλύτερο μέτοχο, αν και βρισκόταν κάτω από το όριο του 30% στο οποίο θα αναγκαζόταν να ξεκινήσει μια επίσημη εξαγορά.

Η πρότασή τους στην Aston Martin ήρθε την περασμένη εβδομάδα και περιελάμβανε επίσης έκδοση δικαιωμάτων 1,1 δισ. λιρών. Η Aston Martin απέρριψε την πρόταση, αναφέροντας ότι ήταν ελκυστική επιλογή χρηματοδότησης, ενώ δε θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Aston Martin DBX αποκτά νέο εσωτερικό

Την MY2025 έκδοση της DBX παρουσίασε η Aston Martin, με το αυτοκίνητο να έχει νέο εσωτερικό και άλλες μικρές αναβαθμίσεις, ενώ θα προσφέρεται μονάχα...

Η Aston Martin ανακαλεί 3.639 DBX

Η Aston Martin προχωρά στην ανάκληση 3.639 DBX για τρία διαφορετικά προβλήματα. Το πρόβλημα που επηρεάζει τα περισσότερα αυτοκίνητα, 2.902 συγκεκριμένα, έχει να κάνει...

Επίσημο: Νέος CEO της Aston Martin ο Adrian Hallmark, που φεύγει άμεσα από Bentley

Με μια ξαφνική κίνηση, το διοικητικό συμβούλιο της Aston Martin ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του Adrian Hallmark ως τον νέο εκτελεστικό διευθυντή και διευθύνοντα...