Η FCA θα πληρώσει πρόστιμο 300 εκατ. δολαρίων για τα παράνομα λογισμικά

Σχετικά άρθρα

Η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) όπως αναμενόταν καταδικάστηκε από τις αρχές των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, παραδεχόμενη την ενοχή της για εγκληματική, παραπλανητική και δόλια συμπεριφορά, ώστε να ολοκληρωθεί η πολυετής έρευνα για την απάτη των εκπομπών ρύπων με τα 8 παράνομα λογισμικά.

Η FCA θα πληρώσει χρηματικό πρόστιμο ύψους 300 εκατ. δολαρίων, ενώ παράλληλα καταδικάστηκε σε τριετή δικαστική επιτήρηση.

Η συνολική χρηματική ποινή των 300 εκατομμυρίων δολαρίων είναι το αποτέλεσμα μιας επισταμένης τριετούς έρευνας. Η απόφαση αυτή δείχνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι δεσμευμένο στην απόδοση ευθυνών στις εταιρίες που παραπλανούν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

δήλωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Todd Kim.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η FCA είχε προηγουμένως καταβάλει 311 εκατομμύρια δολάρια για αστική ευθύνη και περισσότερα από 183 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις σε περισσότερους από 63.000 ανθρώπους, στο πλαίσιο ομαδικής αγωγής.

Τα πάντα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 όταν η EPA (Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ) κατηγόρησε την Fiat Chrysler Automobiles (FCA) για την τοποθέτηση παράνομων λογισμικών σε 103.828 Jeep Grand Cherokee και Ram 1500, τα οποία εξοπλίζονται με τον EcoDiesel 3,0-λιτρο V6 turbodiesel κινητήρα.

Η EPA σε δοκιμές της είχε ανακαλύψει 8 παράνομα λογισμικά, που κάνουν τα παραπάνω οχήματα να μπορούν να παίρνουν τις εγκρίσεις τύπου. Αυτό σημαίνει πως η FCA παραβίασε την νομοθεσία περί Καθαρού Αέρα, με τα λογισμικά να κάνουν τους κινητήρες να πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών NOx κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά σε υψηλές ταχύτητες ή κατά την οδήγηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μείωναν την αποτελεσματικότητα του συστήματος εκπομπών NOx.

Η FCA που έχει ανακαλέσει όλα τα diesel μοντέλα που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα λογισμικά εξαπάτησης εκπομπών ρύπων, στις αρχές του 2019 συμφώνησε να πληρώσει 800 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αστικές, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές αξιώσεις.

Συγκεκριμένα η FCA πλήρωσε πρόστιμο ύψους 305 εκατ. δολαρίων για περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς στον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και στο Συμβούλιο Πόρων Αέρα της Καλιφόρνια (CARB).

Επίσης πλήρωσε 13,5 εκατ. δολάρια στον Γενικό Εισαγγελέα της Καλιφόρνια για την αποπληρωμή αστικών απαιτήσεων και εξόδων, 72,5 εκατ. δολάρια στις κυβερνήσεις άλλων πολιτειών των ΗΠΑ και 6 εκατ. δολάρια στην Τελωνειακή Υπηρεσία και Προστασία των συνόρων των ΗΠΑ.

Τα υπόλοιπα 403 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των εμπλεκομένων οχημάτων, με τον κάθε ιδιοκτήτη να έλαβε το ποσό των 2.800 δολαρίων κατά μέσο όρο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στο σφυρί το Fiat 500L του Πάπα Φραγκίσκου

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος όταν επισκέφτηκε τις Η.Π.Α, δεν είχε επιλέξει κάποιο θωρακισμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, αλλά ένα ταπεινό...

Stellantis: Νέα εθελούσια έξοδος για περισσότερους από 3.000 εργαζομένους της

Η Stellantis υπέγραψε περαιτέρω συμφωνίες με τα συνδικάτα στην Ιταλία για εθελούσιες εξόδους, που θα μπορούσαν να μειώσουν το εργατικό δυναμικό της εταιρίας κατά...