ΗΠΑ: Porsche και Bosch πληρώνουν 130 εκατ. δολάρια λόγω του Dieselgate

Σχετικά άρθρα

Αμερικανός δικαστής ενέκρινε διακανονισμό οικονομικού ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να ρυθμιστούν αποζημιώσεις που διεκδικούνται από την Volkswagen, αλλά και τη θυγατρική της Porsche, αναφορικά με τα παραποιημένα δεδομένα εκπομπών ρύπων, αλλά και τα στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμων 500.000 αυτοκινήτων της Porsche στις ΗΠΑ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Dieselgate και εξοπλίζονταν με παράνομο λογισμικό που χειραγωγούσε τόσο τις εκπομπές ρύπων, όσο και τη κατανάλωση καυσίμου.

Ο διακανονισμός καλύπτει την περίοδο από το 2005 μέχρι το 2020, με τον περιφερειακό δικαστή Charles Breyer να εγκρίνει επίσης την καταβολή ποσού 24,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και των αμοιβών των δικηγόρων της υπόθεσης. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που υπάγονται στη ρύθμιση θα λάβουν αποζημίωση από 250 δολάρια ως 1.109 δολάρια ανά αυτοκίνητο.

Η Porsche ανακοίνωσε πως “εργάζεται για την ανάπτυξη μιας λύσης, ώστε να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της έχουν αποζημιωθεί όπως τους αναλογεί”. Σύμφωνα με το διακανονισμό, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της που διαθέτουν τη διαμόρφωση “Sport+” και ανέμεναν ότι θα κινούνταν εντός του ορίου των εκπομπών όταν οδηγούσαν σε αυτή τη διαμόρφωση, θα λάβουν επιπλέον 250 δολάρια, όταν θα ολοκληρώσουν τις αναβαθμίσεις στο λογισμικό των οχημάτων που μειώνει τις εκπομπές των ρύπων.

Το συνολικό ποσό του διακανονισμού μπορεί να φτάσει στα 85 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το οικονομικό ύψος του εξαρτάται από τον αριθμό των απαιτήσεων που έχουν επίσημα κατατεθεί. Δικηγόροι των ιδιοκτητών αυτοκινήτων δήλωσαν ότι μέχρι την 11η Οκτωβρίου περίπου 110.000 αξιώσεις είχαν κατατεθεί καλύπτοντας περίπου 100.000 οχήματα, ενώ 13.773 ιδιοκτήτες είχαν ήδη παραδώσει τα αυτοκίνητα με το σύστημα Sport+ στις αντιπροσωπείες για τις απαραίτητες αναβαθμίσεις λογισμικού.

Η Bosch από τη μεριά της συμφώνησε με τη πολιτεία της Καλιφόρνια να πληρώσει 25 εκατ. δολάρια εξαιτίας του Dieselgate αλλά και των παράνομων λογισμικών της FCA, αλλά δεν παραδέχτηκε πως ευθύνεται για την υπόθεση. Η Bosch συμμετείχε στην ανάπτυξη των παράνομων λογισμικών τόσο του VW Group, όσο και της FCA.

Μέχρι σήμερα το Dieselgate έχει κοστίσει στο VW Group περισσότερα από 34 δισ. δολάρια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η VW ακύρωσε την κατασκευή του νέου εργοστασίου της

Η Volkswagen έκανε γνωστό πως τελικά δεν θα κατασκευάσει το νέο εργοστάσιο που θα συναρμολογούσε το Project Trinity. Αντ'αυτού επέλεξε το αυτοκίνητο να κατασκευάζεται...

Volkswagen: Στην αγορά το 2026 ένα ηλεκτρικό A-SUV

Η Volkswagen επιβεβαίωσε ότι θα λανσάρει ένα αμιγώς ηλεκτρικά συμπαγές SUV το 2026, το οποίο αναμένεται να βασίζεται σε μια ενημερωμένη έκδοση της πλατφόρμας...