Ρολόγια και αυτοκίνητα… μία σχέση πάθους!

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή”]

Parmingiani_Fleurier_Bugatti_Galibier_Tourbillon

Ρολόι… ένα από τα λίγα κοσμήματα που όχι μόνο επιτρέπεται να φορά ένας άντρας, αλλά επιβάλλεται. Ένα αντικείμενο  που ναι μεν “απλά δείχνει την ώρα”, αλλά από την άλλη μπορεί να είναι πολλά παραπάνω. Στην πραγματικότητα, δεν διαφέρει πολύ από το αυτοκίνητο. Και εκείνο, ναι μεν “απλά σε πάει από το Α στο Β” αλλά είναι ένα υπέροχο παράδειγμα μηχανολογίας, σχεδιασμού και συνδυασμού διάφορων υλικών για ένα τελικό αποτέλεσμα που χαίρεσαι να έχεις, να χρησιμοποιείς και να βλέπεις. Παρομοίως και το ρολόι.

bentley-v8-gets-a-limited-edition-watch-from-breitling_1

Ρολόι και αυτοκίνητο έχουν συνδυαστεί ουκ ολίγες φορές και σε αυτή την λίστα, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πριν ξεκινήσω, να επισημάνω ότι ενώ μου αρέσουν πάρα πολύ τα ρολόγια, δεν έχω ασχοληθεί όσο θα ήθελα, οπότε μην εκπλαγείς αν συνειδητοποιήσεις ότι άφησα έξω κάποιο κομμάτι που για εσένα είναι προφανές. Επίσης, μην ξεχνάς ποτέ ότι όλες οι λίστες είναι υποκειμενικές. Συμπεριλαμβάνονται ρολόγια που μου αρέσουν. Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλια είναι ανοιχτά και μην διστάσεις να προσθέσεις την δική σου πρόταση. Τέλος, να τονίσω ότι αυτά είναι τα αγαπημένα μου ρολόγια με επιρροές από τα αυτοκίνητα. Όχι από τα motorsports. Να είσαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσει και αυτή η λίστα στο μέλλον. Μην τα μπερδεύουμε όμως!

[/nextpage]

[nextpage title=”Abarth”]

BRM V6-44 Abarth 695 Biposto

Αρχή με τα “ελαφριά”. Η BRM είναι ένας κατασκευαστής ρολογιών από την Γαλλία με πολύ στενή σχέση με τα αυτοκίνητα και τους αγώνες. Παρεμπιπτόντως, BRM=Bernard Richards Manufacture και όχι British Racing Motors όπως η γνωστή ομάδα Formula 1. Όταν λοιπόν το αυθεντικό 695 Biposto γιόρταζε 50 χρόνια και η Abarth παρουσίαζε το νέο μοντέλο, η Γαλλική εταιρία που είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με την Abarth, λάνσαρε αυτή την ειδική έκδοση του V6-44 σε μόλις 100 κομμάτια.

BRM V6-44 Abarth 695 Biposto 2

Ελαφρύ, όπως το Abarth, με διάμετρο 44 χιλιοστών, κίνηση 2824-2 και προτεινόμενη τιμή που έφτανε τα €2.900, το BRM V6-44 Abarth 695 Biposto είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ρολόι που είναι ακριβό, αλλά δεν προκαλεί και εγκεφαλικό… όπως άλλα κομμάτια αυτής της λίστας! Επίσης, η φωτογραφία πάνω στον απίστευτα όμορφο επιλογέα ταχυτήτων έχει ήδη γίνει wallpaper στον υπολογιστή μου!

[/nextpage]

[nextpage title=”Porsche”]

zoom2

Μιας που μιλάμε για ρολόγια που κατασκευάστηκαν ειδικά για κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο… Porsche 918 Spyder. Αδιάβροχο στις 10 ατμόσφαιρες, με Ronda quartz μηχανισμό και όμορφο σχεδιασμό που συνδυάζει το ανθρακί των ανθρακονημάτων με το πράσινο που χαρακτηρίζει την 918 Spyder, το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ακόμα διαθέσιμο με τιμή που δεν ξεπερνά τα €549 μέσω του online shop της Porsche. Δεν μπορείς να αγοράσεις το αυτοκίνητο; Ίσως να μπορείς να αγοράσεις  το ρολόι. Για την ιστορία, η Porsche έχει γενικά ωραία ρολόγια στο κατάστημα της αφού σε παρεμφερή τιμή, μπορείς να δεις το 911 Targa Classic για παράδειγμα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Shelby”]

 

MARCH LAB Shelby Limited Edition 2

Η MARCH LA.B μπορεί να μην έχει την ιστορία άλλων εταιριών στον χώρο, αλλά το “Shelby Limited Edition” κομμάτι της αξίζει και με το παραπάνω την θέση που του έδωσα σε αυτή τη λίστα. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Carroll Shelby για να γιορτάσει ένα από τα σπανιότερα πρωτότυπα στην ιστορία των muscle cars – την Shelby EXP500 και είναι κλασικό και διαχρονικό σε εμφάνιση ρολόι. Μαύρη κάσα με ξύλινο καντράν και το φίδι με την υπογραφή του Shelby στα αριστερά… απλά τέλειο!

MARCH LAB Shelby Limited Edition 1

[/nextpage]

[nextpage title=”AMG”]

IWC Ingenieur Automatic AMG GT Edition 2

Η σχέση της IWC Schaffhausen με την Mercedes-Benz είναι γνωστή. Οπότε, όταν ήρθε η ώρα για την αντικατάσταση της SLS και Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε την GT, η IWC λάνσαρε το πρωτοποριακό Ingenieur Automatic AMG GT Edition. Πρωτοποριακό, γιατί η κάσα του είναι κατασκευασμένη από  boron carbide – ένα τρομερά ανθεκτικό κεραμικό που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην ωρολογοποιία.

IWC Ingenieur Automatic AMG GT Edition 1

Την κίνηση του ρολογιού, έχει αναλάβει ο 80110 μηχανισμός της IWC που διαθέτει ένα ενσωματωμένο αμορτισέρ. Δυστυχώς, μόλις 25 κομμάτια κατασκευάστηκαν, με το καθένα από αυτά να πωλείται για €24.500. Όχι ότι αν είχαν κατασκευαστεί παραπάνω θα μπορούσα να το αγοράσω…

[/nextpage]

[nextpage title=”McLaren”]

Tag Heuer McLaren F1 1

Ένα αυτοκίνητο όπως η McLaren F1 δεν γίνεται να μην έχει το “δικό” της ρολόι και με δεδομένη την συνεργασία της McLaren με την TAG Heuer και το γεγονός ότι ο Ron Dennis ήταν μέτοχος της, δεν θα μπορούσε να το κατασκευάσει κάποιος άλλος! Το ρολόι ήταν μία ειδική έκδοση του TAG Heuer 6000 και ξεχωρίζει από τα “απλά” χάρη  στο McLaren Cars που συνοδεύεται από τον αριθμό του chassis της F1 στο καντράν – όπως θα δεις στην παρακάτω φωτογραφία.

IMG_1103

Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, αυτό το ρολόι δινόταν στους ιδιοκτήτες της McLaren F1. Βέβαια, η McLaren δεν πούλησε όσες F1 υπολόγιζε και μερικά ρολόγια περίσσεψαν οπότε η TAG Heuer τα τροποποίησε και τα έδωσε σε υπαλλήλους της Αγγλικής εταιρίας ή τα πούλησε σε άλλους πελάτες. Αυτά, στο καντράν γράφουν Chronometer/Officially certified/200 meters. Μία λέξη μου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπω αυτό το ρολόι: classy.

Tag Heuer McLaren F1 2

[/nextpage]

[nextpage title=”Jaguar”]

Bremont Jaguar 2

Το 2014, η Jaguar αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν είχε κάνει κανείς πριν από αυτή. Αποφάσισε να κατασκευάσει τις τελευταίες 6 E-Type που δεν είχαν κατασκευαστεί το 1963. Αυτά τα αυτοκίνητα, κόστιζαν €1.2 εκατομμύρια αλλά γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν ή δεν μπορούσαν να αγοράσουν μία, λάνσαρε σε συνεργασία με την Bremont μία σειρά ρολογιών. Οι διαφορές ανάμεσα στο MkI και το MkII είναι ελάχιστες… η ουσία είναι ότι και στα δύο, το καντράν μοιάζει με το στροφόμετρο της E-Type. Η τιμή; €5.800 περίπου… τι περίμενες; Να είναι φθηνό;

Bremont Jaguar 1

[/nextpage]

[nextpage title=”Ford”]

REC Watches P51 2

Ορισμένες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι μία πάρα πολύ καλή ιδέα, ένα πολύ όμορφο design και η στήριξη του κόσμου. Η REC Watches είναι μία εταιρία από την Δανία, που πήρε την ιδέα της στο Kickstarter και κατάφερε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή του P-51. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το ρολόι; Η REC Watches βρήκε με τη βοήθεια του Mustang Club of America διάφορες διαλυμένες Ford Mustang και χρησιμοποίησε το μέταλλο από το αμάξωμα για να κατασκευάσει το καντράν του P-51!

Rec Watches P51 1

Πάνω σε αυτό, τοποθέτησε μία πλακέτα με το όνομα του αυτοκινήτου, την χρονιά κατασκευής του και τον αριθμό πλαισίου του ενώ μαζί με το ρολόι, δίνεται  μία πλαστική κάρτα με έναν QR κώδικα και ένα NFC τσιπάκι που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του ρολογιού να δει ένα video της REC με την ιστορία του ρολογιού και του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί! Ανακύκλωση και cool όσο δεν πάει αλλά δυστυχώς, ακριβό, αφού η τιμή του ξεκινά από τα $1.500.

[/nextpage]

[nextpage title=”Ralph Lauren”]

Ralph Lauren Automotive Skeleton 2

Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει τόσο πολύ ένα ρολόι από τον Ralph Lauren, αλλά ορίστε. Αυτό είναι το RL Automotive Skeleton. Ένα ρολόι που αντλεί έμπνευση από την Bugatti  57SC Atlantic Coupe του Laurenένα αυτοκίνητο αξίας περίπου $40 εκατομμυρίων– και κοστίζει περί τα €31.000. Χμμμ να πάρω αυτοκίνητο ή ρολόι; Λογικό δεν είναι όμως να κοστίζει τόσο, όταν το καντράν είναι κατασκευασμένο από το ίδιο ξύλο που βρίσκεται και στο εσωτερικό της Atlantic Coupe, το λουράκι είναι από δέρμα μαύρου αλιγάτορα και ο μηχανισμός είναι της IWC; Λογικό ή όχι, είναι ένα πανέμορφο ρολόι. Εντυπωσιακό και ταυτόχρονα, διακριτικό!

Ralph Lauren Automotive Skeleton 1

[/nextpage]

[nextpage title=”Ferrari”]

Hublot MP-05 LaFerrari Sapphire

Διακριτικό; ΧΑχαχαχαχαχΧαχαΧΑ! Ξέχνα την διακριτικότητα με το MP-05 της Hublot. Το ρολόι για το οποίο πλήρωσες $300.000 και πρέπει να την φοράς αυτή την ταμπελίτσα με τιμή! Είμαι σίγουρος πως κάποιος θα γνωρίζει πολλά για το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά εγώ οφείλω να ομολογήσω ότι πολλά από αυτά που διαβάζω δεν τα καταλαβαίνω.

Hublot MP-05 LaFerrari

Μπορώ να σου πω για τον HUB9005.H1.6 μηχανισμό που σύμφωνα με την εταιρία, είναι ο πιο πολύπλοκος που έχει κατασκευάσει ποτέ. Μπορώ να σου πω ότι έχει την μεγαλύτερη “αυτονομία” ανάμεσα στα μηχανικά ρολόγια. Ότι το MP του ονόματος, αναπαριστά τη λέξη Masterpiece και ρίχνοντας μία ματιά στα σωθικά του ρολογιού, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι υπερβολή ή υπεροψία η χρήση του. Μπορώ να σου πω για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται από την Hublot, υλικά όπως το ζαφείρι, το τιτάνιο και τα ανθρακονήματα και ότι έχουν κατασκευαστεί περίπου 70 κομμάτια. Η ουσία είναι ότι μέσα στην υπερβολή του, είναι ένα έργο τέχνης… στο κάτω-κάτω, ούτε την LaFerrari την λες διακριτική…

[/nextpage]

[nextpage title=”Aston Martin”]

JLC/ASTON MARTIN AT MILLBROOK

Εδώ έχουμε ένα ρολόι που όχι μόνο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με μία αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά αλληλεπιδρά και με τα αυτοκίνητα της. Ναι, το AMVOX 7 της Jaeger-LeCoultre  είναι ένα τρομερό ρολόι, εφοδιασμένο με έναν εξαιρετικό μηχανισμό και καινοτομίες όπως ο χειρισμός του χρονογράφου με το πάτημα του κρυστάλλου και όχι κάποιου κουμπιού, αλλά ταυτόχρονα, είναι και το κλειδί για την Aston Martin που υποθέτω ότι έχεις. Στο αριστερό μέρος του ρολογιού, υπάρχει ένας μηχανισμός με τον οποίο μπορείς να κλειδώσεις ή να ξεκλειδώσεις την Aston Martin σου. Κατά τα άλλα, είναι ένα ελαφρώς φορτωμένο αισθητικά κομμάτι που δεν “φωνάζει” την σχέση του με την Αγγλική εταιρία.

Jaeger LeCoultre AMVOX 7 1

Η τιμή του όμως είναι… τσιμπημένη. Η έκδοση τιτανίου, κοστίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ $27.000.

[/nextpage]

[nextpage title=”Bentley”]

Breitling GMT B04 S Carbon Body 1

Αυτή είναι η τελευταία δημιουργία της Breitling for Bentley, ονομάζεται GMT B04 S Carbon Body και εντυπωσιάζει με ακριβώς αυτό: το ανθρακονημάτινο “σώμα” του. Ίνες με διάμετρο που δεν υπερβαίνει τα 30 microns, “πλέκονται” σε χιλιάδες στρώματα και ενώνονται, κλασικά, με μία ρητίνη. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά στιβαρό “σώμα”, με φυσικό μαύρο ματ χρώμα ενώ από ανθρακονήματα είναι κατασκευασμένο και το καντράν. Ο μηχανισμός, είναι της Breitling και είναι πιστοποιημένος από το COSC και προστατευμένος από δύο πατέντες. Αν σκεφτόσουν να το αγοράσεις, θα σε απογοητεύσω διπλά. Πρώτον, είναι περιορισμένης κυκλοφορίας, αφού κατασκευάστηκαν μόλις 250 κομμάτια και δεύτερον, κάθε ένα από αυτά, κοστίζει $22.700.

[/nextpage]

[nextpage title=”Bugatti”]

Parmigiani Bugatti Supersport 2

Εδώ έχουμε ένα ρολόι που με κέρδισε με το πόσο περίεργο είναι. Ξέχνα τις στρογγυλές κάσες… ξέχνα και τις τετράγωνες. Δες τώρα τι δημιούργησε η Parmigiani γιατί όσο και να το περιγράψω δεν θα καταφέρω να σου μεταδώσω την εικόνα. Το ρολόι έχει το σχήμα ενός δακρύου και δύο displays.  Στο πάνω μέρος, εκεί όπου σε ένα φυσιολογικό ρολόι θα έβλεπε κάποιος την ώρα, υπάρχει ο χρονογράφος. Για να δεις την ώρα, θα πρέπει να κοιτάξεις στην “βάση” του δακρύου.

Parmigiani Bugatti Supersport 1

Αυτό συμβαίνει επειδή η Parmigiani χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο κομμάτι ως “driver’s watch” που σημαίνει ότι η ώρα πρέπει να είναι ορατή με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Όσο για τα υπόλοιπα – ποιότητα κατασκευής, μηχανισμός, design, υλικά κλπ. Δύο λέξεις αρκούν: Ω Θεέ! Το ίδιο ισχύει και για την τιμή του. $285.000. Αυτό είναι το Parmigiani Bugatti Super  Sport… super σε όλα του!

[/nextpage]

[nextpage title=”Alfa Romeo”]

Contagiri Alfa Romeo 8C Competizione 1

Contagiri σημαίνει στροφόμετρο στα Ιταλικά. Contagiri ονομάζεται επίσης το ρολόι που σχεδίασε ο Giuliano Mazzuoli ειδικά για την Alfa Romeo 8C Competizione. Ένα φανταστικό κομμάτι που “πήρε” 4 χρόνια από τη ζωή του Mazzuoli για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί – κάτι που δεν γίνεται άμεσα εμφανές, εξαιτίας της απλότητας του design. Όμως ακριβώς αυτό το απλό design είναι που κάνει το συγκεκριμένο ρολόι να ξεχωρίζει. Ειδικά η κίνηση 270ο που κάνει ο δείκτης των ωρών σε ένα καντράν που θυμίζει στροφόμετρο όσο κανένα άλλο ρολόι. 3 διεθνείς πατέντες προστατεύουν τον σχεδιασμό!

Contagiri Alfa Romeo 8C Competizione 2

Ευτυχώς ή δυστυχώς, μόνο ιδιοκτήτες της 8C είχαν δικαίωμα να αγοράσουν το ρολόι ενώ το κουτί που συνοδεύει το κομμάτι, είναι φυσικά κατασκευασμένο από κορυφαίας ποιότητας υλικά και έχει το χρώμα του αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη. Ιταλική φινέτσα στα καλύτερα της! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο ταιριαστό ρολόι για ένα αυτοκίνητο που θεωρώ από τα ομορφότερα που έχουν κυκλοφορήσει.

[/nextpage]

[nextpage title=”Maserati”]

Bulgari Octo Maserati 2

Αν δεις αυτό το ρολόι από μπροστά, δεν θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα κομμάτι στο οποίο συνεργάστηκαν η Bulgari με την Maserati. Η Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται μονάχα στο πίσω μέρος της κάσας αν και το μπλε χρώμα του καντράν ίσως να προδώσει την εμπλοκή της στους πιο παρατηρητικούς, υποψιασμένους petrolheads. Αυτό όμως είναι καλό κατά τη γνώμη μου, αφού κάνει αυτό το κομμάτι διακριτικό… έως και incognito. Ο μηχανισμός είναι εξαιρετικός ενώ ο σχεδιασμός είναι αν μη τι άλλου χαρακτηριστικός. Εμένα προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ –γι’ αυτό και βρίσκεται στη λίστα- αλλά καταλαβαίνω αν σε κάποιους ξενίζει.

Bulgari Octo Maserati 1

Γενικά, απ’ ότι έχω διαβάσει, το Octo Maserati είναι κάτι παραπάνω από κόσμημα… είναι ένα πάρα πολύ ποιοτικό και όμορφο ρολόι και όποιος έχει να δώσει $11.700, θα έχει αποκτήσει κάτι εξαιρετικό.

[/nextpage]

[nextpage title=”Ferrari… πάλι”]

Hublot Ferrari 250 GTO 1

Αρχικά, είχα πει ότι στη λίστα δεν θα υπάρχουν επαναλήψεις. Δηλαδή, δεν θα συμπεριλάμβανα δύο ρολόγια από τον ίδιο κατασκευαστή ή δύο ρολόγια για την ίδια μάρκα αυτοκινήτου. Με το συγκεκριμένο, καταφέρνω να αναιρεθώ και στα δύο αλλά δεν μπορούσα να το αφήσω έξω γιατί μαζί με το κομμάτι του Ralph Lauren και αυτό της Parmigiani, είναι από τα αγαπημένα μου… ever! Κάθε κομμάτι της ιστορίας αυτού του ρολογιού, είναι βγαλμένο από παραμύθι. Πρώτα απ’ όλα, ο κατασκευαστής του: Hublot. Δεύτερον, το μοντέλο προς τιμήν του οποίου βγήκε: Ferrari 250 GTO. Τρίτον, το μέρος που παρουσιάστηκε: Abbey de Hautvillers ή αν θέλεις, το σπίτι της διάσημης σαμπάνιας Dom Perignon. Τέταρτον, το κοινό στο οποίο απευθύνεται: ιδιοκτήτες 250 GTO. Πέμπτον, ο σχεδιασμός του. Έκτο, τα υλικά του. Σε αντίθεση με το MP-05 που είδαμε προηγουμένως, αυτό ξεχωρίζει με την κλάση του, την ομορφιά του και με αυτό που συμβολίζει.

Ferrari 250 GTO Classic Fusion Watch_3

Με αυτό, θα σε αφήσω. Η λίστα με τα ρολόγια που εμπνεύστηκαν από τα motorsports, θα ακολουθήσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Μέχρι τότε, μπορείς είτε να με μορφώσεις σχετικά με τον κόσμο του ρολογιού –γιατί δεν φοβάμαι να παραδεχθώ ότι δεν γνωρίζω-, είτε αν βαριέσαι, να συμπληρώσεις την λίστα με κάποιο ρολόι που λόγω άγνοιας, άφησα έξω.

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr