H φετινή νίκη της Porsche στο Le Mans μέσα από αριθμούς

Σχετικά άρθρα

Porsche 919 Hybrid, Porsche Team: Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb

Μετά από ένα δραματικό φινάλε, η Porsche κατέκτησε την 2η κατά σειρά και 18η συνολικά νίκη της στο Le Mans. Ας δούμε όμως την νίκη αυτή μέσα από τους αριθμούς.

Ο 84ος 24άωρος αγώνα του Le Mans, θα μείνει στην ιστορία, για την απροσδόκητη, έντονη συγκινησιακή, ανατρεπτική του κατάληξη. Η Porsche κέρδισε την φετινή νίκη, όταν το Toyota TS050 Hybrid, αντιμετώπισε πρόβλημα στο turbo, και σταμάτησε εντελώς μέσα στην πίστα, μόλις στον τελευταίο γύρο.

le mans lemans 2016 (4)

Η σκληρή μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες σε όλη τη διάρκεια του 24άωρου αγώνα, και οι συνεχείς εναλλαγές στην κεφαλή της κούρσας, είχε τα θύματά της. Ο αλληλοσεβασμός των δύο ομάδων και τα έντονα συναισθήματα στα τέσσερα τελευταία λεπτά του αγώνα, δεν αλλάζουν ωστόσο το αποτέλεσμα. Είναι σκληρό, αλλά ισχύει πάντοτε ο άγραφος νόμος: “Για να τερματίσεις πρώτος, πρέπει πρώτα να τερματίσεις“.

Είναι σκληρός ένας αγώνας αντοχής. Πολύ περισσότερο είναι το Le Mans σκληρό. Ιδού γιατί:

Porsche 919 Hybrid, Porsche Team: Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb

Το πρωτότυπο που κέρδισε τον αγώνα, η 919 Hybrid με το Νο2, των Romain Dumas, Neel Jani  and Marc Lieb, συμπλήρωσε 384 γύρους ή 5.233,54 χιλιόμετρα.

Το πρωτότυπο Νο2, ήταν επικεφαλής της κούρσας για 51 συνολικά γύρους. Αλλά, το πρωτότυπο Νο1 των Timo Bernhard (DE), Brendon Hartley and Mark Webber, στο πρώτο τρίτο του αγώνα, ήταν πρώτο για 52 γύρους.

Εξαιτίας, της αναγκαστικής μείωσης της ταχύτητας των αυτοκινήτων της κούρσας, λόγω επιβολής των slow zones, και του safety car, η συνολική αγωνιστική διαδρομή, ήταν κατά 150 χιλιόμετρα μικρότερη της αντίστοιχης του αγώνα του 2015.

Porsche 919 Hybrid, Porsche Team: Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb

Για 327, από τους 384 συνολικά γύρους του αγώνα, το πρωτότυπο Νο2, πήγαινε “πάση δυνάμει”. Στους 57 ωστόσο γύρους που κράτησαν τα slow zones και το safety car, η ταχύτητα στα “απαγορευτικά” κομμάτια της πίστας των 13.629 μέτρων, έπεφτε στα 80 χλμ/ώρα.

Στο σύνολο, υπήρξαν τέσσερις φορές που βγήκε safety car (16 γύροι) ενώ μετρήθηκαν και 24 slow zones.

Porsche 919 Hybrid, Porsche Team: Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb

Το πρωτότυπο Νο2, “ξόδεψε” συνολικά 38 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα στα pits, για ανεφοδιασμό καυσίμου και αλλαγές ελαστικών.

Εξαιτίας μιας αλλαγής τρόμπας νερού, και επισκευές από διάφορες μεταγενέστερες ζημιές, το πρωτότυπο Νο1 έμεινε στα pits συνολικά 2 ώρες, 59 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Η μέση ωριαία ταχύτητα του πρωτότυπου Νο2 που κέρδισε, ήταν 216,4 χλμ/ώρα.

Η υψηλότερη τελική ταχύτητα, ήταν 333,9 χλμ/ώρα και σημειώθηκε από τον Brendon Hartley, στο 50ό γύρο.

Porsche 919 Hybrid, Porsche Team: Timo Bernhard, Brendon Hartley, Mark Webber

Οι υβριδικές 919 του αγώνα, ανακτούσαν και επαναχρησιμοποιούσαν 2,22ΚWh (8 megajoule), σε κάθε γύρο του αγώνα. Δύναμη που θα αρκούσε να καλύψει τις ηλεκτρικές ανάγκες ενός σπιτιού, για τρεις μήνες.

Το πρωτότυπο Νο2, ανεφοδιάστηκε με καύσιμα 30 φορές, το πρωτότυπο Νο1, 20 φορές.

Το πρωτότυπο Νο2, χρησιμοποίησε 11 set ελαστικών στη διάρκεια του αγώνα. Μόνο το πρώτο set ήταν βρόχινα ελαστικά, όλα τα άλλα, ήταν slick.

H μεγαλύτερη διάρκεια που χρησιμοποιήθηκε ένα set ελαστικών, ήταν 53 γύροι, και ήταν ο Mark Lieb, στο τιμόνι.

Porsche 919 Hybrid, Porsche Team: Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb

Το ταχύτερο pit stop με αλλαγή οδηγού και ελαστικών, ήταν της τάξης του 1:22.5 λεπτών.

Το ταχύτερο pit stop για ανεφοδιασμό καυσίμου, έγινε σε 65,2 δευτερόλεπτα.

Στο πρωτότυπο Νο2, έγιναν 22.984 αλλαγές (ανεβάσματα-κατεβάσματα) ταχυτήτων, στη διάρκεια των 24 ωρών.

Porsche Team: Romain Dumas, Marc Lieb, Neel Jani (l-r)

Η μεγαλύτερη διάρκεια -όχι συνεχόμενα- που έμεινε οδηγός στο τιμόνι του πρωτότυπου Νο2, ήταν 9 ώρες και 24 λεπτά. Ο οδηγός αυτός ήταν ο Neel Jani. Αλλά, ο Romain Dumas, ήταν αυτός που οδήγησε συνεχόμενα περισσότερο χρόνο.

Οι οδηγοί κατανάλωναν 0,85 του λίτρου, υγρά, κάθε περίοδο που οδηγούσαν. Αυτά αντικαθιστούνταν, σε κάθε στάση για ανεφοδιασμό.

Για την καλύτερη δυνατή ορατότητα των οδηγών, υπήρχαν στο παρμπρίζ, τέσσερις διαδοχικές ειδικές μεμβράνες, οι οποίες πετιούνταν ανά διαστήματα.

Porsche 919 Hybrid, Porsche Team: Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb

Η υψηλότερη θερμοκρασία στη διάρκεια του αγώνα ήταν 22,4 βαθμοί Κελσίου και σημειώθηκε στις 17.30. Η χαμηλότερη, ήταν 12,3 βαθμοί Κελσίου στις 06.15.

Πάνω από 32.11 gigabytes δεδομένων, μεταβιβάστηκαν από το πρωτότυπο Νο2 στα pits στη διάρκεια του αγώνα.

Τον αγώνα, παρακολούθησαν πάνω από 263.000 θεατές.

Porsche 919 Hybrid, Porsche Team: Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb

Μετά από τρεις αγώνες, η Porsche προηγείται στο πρωτάθλημα, έχοντας 127 βαθμούς. Ακολουθούν η Audi με 95 βαθμούς και η Toyota με 79 βαθμοί.

Στο πρωτάθλημα οδηγών, οι Dumas/Jani/Lieb πήραν 94 βαθμούς και προηγούνται με διαφορά 39 βαθμών, ενώ οι Bernhard/Hartley/Webber βρίσκονται στην 19η θέση με 3.5 βαθμούς.

https://www.youtube.com/watch?v=6q5n4yECqm4

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

O Sebastian Vettel ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές με την Porsche 963

Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Sebastian Vettel, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές με την Porsche 963 στο Motorland Aragon. https://youtu.be/9oOzlTadOak?si=0AApRaqg46XZn85F Ο Γερμανός συμπλήρωσε...