Από τον Σεπτέμβριο του 2017, ο κινέζικος κολοσσός Geely, σχεδόν άγνωστος στην Δύση, κατέχει το 51% των μετοχών της Lotus, με τους Κινέζους να έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια για την βρετανική εταιρία sport αυτοκινήτων. Δεν θέλουν, όμως, να την ελέγξουν στενά, καθώς γνωρίζουν πως η βρετανική εταιρία δεν μπορεί να δώσει κέρδη απλά και μόνο επειδή η παραγωγική της δυνατότητα είναι μικρή.

Η Lotus έκανε ρεκόρ πωλήσεων το 2018 και η Geely θέλει η εταιρία της να αποκτήσει σημαντική εμπορική πορεία σε Κίνα και ΗΠΑ, γι’αυτό θα επενδύσει τουλάχιστον 1,65 δισ. ευρώ προκειμένου η πρώτη να βγάλει στην αγορά νέα μοντέλα, ανάμεσά τους και δύο crossovers.

Σύμφωνα, όμως, με έγγραφα που βρέθηκαν στα χέρια του Reuters ο κινεζικός κολοσσός σχεδιάζει να φτιάξει ένα εργοστάσιο για τη βρετανική μάρκα στην πόλη Wuhan της Κίνας, η επένδυση του οποίου ανέρχεται στα 9 δισεκατομμύρια yuan (€1.166.175.000).

Η Geely θέλει να μετατρέψει την Lotus σε ένα premium brand που θα ανταγωνίζεται κυρίως την Porsche, γι’αυτό ετοιμάζει επέκταση και του εργοστασίου της Lotus στο Hethel της Αγγλίας, αλλά και την πρόσληψη 200 νέων μηχανικών. Στα σχέδια της Geely είναι η κατασκευή και ενός δεύτερου εργοστασίου της Lotus στην Αγγλία, όπως και η δημιουργία ενός νέου κέντρου σχεδίασης και καινοτομίας, πιθανότατα στο Coventry.

Να θυμίσω πως η Geely έχει στο χαρτοφυλάκιό της, μεταξύ άλλων και τις Volvo, Polestar, Lynk&Co, London EV Company και Proton.