Τον Απρίλιο του 2018 η BMW παρουσίασε το iX3 Concept και έκτοτε η γερμανική εταιρία κάνει δοκιμές σε όλον τον κόσμο, ώστε η έκδοση παραγωγής της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης της X3 να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2020, με την γερμανική εταιρία να έχει ανοίξει το βιβλίο παραγγελιών της στη Νορβηγία από την 1η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Το iX3 θα είναι το πρώτο από τα νέας γενιάς ηλεκτρικά μοντέλα της BMW, και σήμερα διέρρευσαν δύο επίσημες φωτογραφίες του μοντέλου.

1

Αυτό θα τεθεί απέναντι στα Audi E-Tron και Mercedes EQC, με την παραγωγή του iX3 να γίνεται στην Κίνα. Από εκεί θα εξάγεται παγκοσμίως, με την συναρμολόγηση του να γίνεται από την κοινοπραξία της γερμανικής εταιρίας με την κινέζικη Brilliance Automotive Group Holdings, την BMW Brilliance Automotive (BBA). Η BBA έχει αυξήσει τη δυναμικότητα των δύο τοπικών εργοστασίων της – σε Tiexi και Dadong – στο Shenyang, της επαρχία Liaoning για να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις.

Μεταξύ των καινοτομιών που παρουσιάζονται στο iX3 είναι η πέμπτη γενιά της eDrive τεχνολογίας της BMW. Η νέα γενιά ηλεκτροκινητήρων έχουν πιο συμπαγείς διαστάσεις, μιας και σε ένα μόνο μπλοκ θα ενσωματώνουν τον ηλεκτροκινητήρα, το σύστημα μετάδοσης και τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα, όντας ένα ενιαίο σύστημα. Οι νέοι ηλεκτροκινητήρες εκτός από μικρότερες διαστάσεις, θα προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις, ενώ συνάμα θα κοστίζουν λιγότερο.Επιπλέον, το σύστημα κίνησης πέμπτης γενιάς περιλαμβάνει και νέες ισχυρότερες μπαταρίες.

2

Αυτό το νέο πακέτο φέρνει σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τα χαρακτηριστικά απόδοσης, το εύρος λειτουργίας, το βάρος και το packaging, που το κάνει εύκολο να τοποθετηθεί σε διάφορα μοντέλα. Πίσω από τη νέα ρηξικέλευθη μάσκα, υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 286 ίππων (210 kW) και 400 Nm ροπής, που συνδυάζεται με μια μπαταρία 74 kWh. Η BMW ανακοινώνει ότι η κατανάλωση του αυτοκινήτου θα είναι μικρότερη από 20 kWh/100 χλμ., και η μπαταρία θα του χαρίζει μια αυτονομία 440 χλμ., στον κύκλο WLTP, και φορτίζει μέσα σε μόλις 30 λεπτά, με ταχυφορτιστή 150-kW.