EE: Παράθυρο για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035

Σχετικά άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε ένα νέο σχέδιο που επιτρέπει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι οποίοι όμως λειτουργούν μόνο με κλιματικά ουδέτερα, συνθετικά καύσιμα, σε μια προσπάθεια να επιλύσει τη διαμάχη με την Γερμανία που αντιδρά στην σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035.

Η πρόταση ευελπιστεί να πείσει την Γερμανία να σταματήσει να μπλοκάρει την απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035 και εξής, χωρίς ωστόσο να κάνει πράξη το αίτημα του Βερολίνου η Κομισιόν να προτείνει συμπληρωματική νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, προτείνει σε επιστολή της προς τη γερμανική κυβέρνηση τη δημιουργία ενός προσχεδίου ορισμένων γενικών μεταβατικών αρχών αναγκαίων προκειμένου τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και μετά το 2035.

Η πρόταση προτείνει τη δημιουργία ενός νέου τύπου κατηγορίας οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να κινούνται μόνο με καύσιμα ουδέτερου άνθρακα, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογία που θα τους εμποδίζει να οδηγούν εάν χρησιμοποιούνται άλλα καύσιμα.

Η πρόταση ανοίγει ένα παράθυρο στους κατασκευαστές αυτοκινήτων για να συνεχίσουν να πωλούν οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035, οπότε ξεκινά η απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2, όπως έχει συμφωνηθεί μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Οι νέοι κανόνες σχετικά με τα αυτοκίνητα τα οποία λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα θα μπουν σε συζήτηση προς έγκριση μόνον αφού τα κράτη μέλη εγκρίνουν την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με βενζίνη και ντίζελ, σύμφωνα με την Επιτροπή. Η Γερμανία είναι ο βασικός παράγοντας ο οποίος μπλοκάρει τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Το Βερολίνο δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με τους όρους τους οποίους περιγράφει η ΕΕ, ωστόσο υπάρχει γενική πεποίθηση ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμβιβασμός εντός της εβδομάδας και πάντως νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόταση για την ταξινόμηση των αυτοκινήτων ηλεκτρονικών καυσίμων θα γίνει μόνο μετά την τελική έγκριση του νόμου σταδιακής κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...