Οι Κινέζοι γυρνούν την πλάτη στα αυτοκίνητα των ιαπωνικών εταιριών, όπως προκύπτει από τα επίσημα νούμερα πωλήσεων. Οι Κινέζοι στρέφονται στις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αυτές προσφέρουν, με τις πωλήσεις των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο να υποχώρησαν κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2022.

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις κινέζικες εταιρίες λόγω της περιορισμένης παρουσίας τους στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των ηλεκτρικών και των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων.

1Διάβασε ακόμη

Οι Κινέζοι γυρνούν την πλάτη στις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αγοράζουν πλέον κινέζικα αυτοκίνητα

Η παραγωγή και τα περιθώρια κέρδους θα τεθούν υπό πίεση στην Κίνα καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή και τις τιμές των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για να κρατήσουν υπό έλεγχο το στοκ, λένε οι αναλυτές, ένα ανησυχητικό σημάδι που θα μπορούσε να αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερο οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες εκτός της εγχώριας αγοράς τους.

Η Mitsubishi δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανέστειλε την παραγωγή του Outlander στην Κίνα για τρεις μήνες και θα αναλάβει επιβάρυνση 77 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιβράδυνση των πωλήσεων στην κοινοπραξία της με τον κρατικό όμιλο GAC.

Οι πωλήσεις της Mitsubishi υποχώρησαν κατά 58% το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την Nissan να βλέπει τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 45,8% το ίδιο διάστημα. Οι πωλήσεις της Mazda μειώθηκαν κατά 66,5% το πρώτο τρίμηνο, ενώ αυτές της Honda υποχώρησαν κατά 38,2%.

2Διάβασε επίσης

Honda: Oι Κινέζοι ανταγωνιστές μας ξεπέρασαν

Η Toyota και η Lexus σημείωσαν πτώση 14,5% στις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου, με την εταιρία να υποστηρίζει πως η προσέγγισή της στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα προστατεύει τις επιλογές των καταναλωτών, αλλά η στρατηγική αυτή κοστίζει τις πωλήσεις στην Κίνα.

Το μερίδιο των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκε στο 18,5% το πρώτο τρίμηνο, από 20% το 2022, 22% το 2021 και 24% το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας.