Περιοριστής ταχύτητας, μαύρο κουτί και άλλα συστήματα ασφαλείας σε όλα τα νέα αυτοκίνητα στην ΕΕ από σήμερα

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα 6 Ιουλίου, τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξοπλίζονται με περιοριστή ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance, ISA) και με μαύρα κουτιά – καταγραφείς δεδομένων. Οι περιοριστές ταχύτητας χρησιμοποιούν δεδομένα από το GPS ή/και κάμερες αναγνώρισης των σημάτων κυκλοφορίας, για να καθορίζουν την ταχύτητα που κινείται το αυτοκίνητο, ώστε αυτή να είναι εντός του νόμιμου ορίου.

Το σύστημα ISA είναι ένα σύστημα που γνωρίζει το πότε ο οδηγός ξεπερνά τα όρια ταχύτητας και ειδοποιεί αρχικά τον οδηγό, ενώ στη πορεία επιβραδύνει αυτόματα το αυτοκίνητο. Το σύστημα συνεργάζεται με τον οδηγό και δεν περιορίζει τις δυνατότητές του να οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει πως ο οδηγός μπορεί εύκολα να το παρακάμψει.

Το σύστημα έχει 4 επιλογές λειτουργίας, την διαδοχική ακουστική προειδοποίηση, την διαδοχική προειδοποίηση μέσω δόνησης, την απτική ανάδραση μέσω του πεντάλ του γκαζιού και τη λειτουργία ελέγχου της ταχύτητας.

Οι πρώτες δύο δεν παρεμβαίνουν άμεσα, αλλά ειδοποιούν τον οδηγό, με τις προειδοποιήσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρές σε διάρκεια ώστε να αποφευχθεί η πιθανή ενόχληση του οδηγού. Η τρίτη επιλογή εφαρμόζει μια δύναμη αντίθετης φοράς στο πεντάλ του γκαζιού, με το πεντάλ να σπρώχνει απαλά το πόδι του οδηγού προς τα πίσω, έτσι ώστε να τον ενημερώσει για να μειώσει ταχύτητα. Ο οδηγός όμως μπορεί να παρακάμψει την προειδοποίηση, πιέζοντας λίγο πιο δυνατά το πεντάλ του γκαζιού. Η τέταρτη επιλογή μειώνει αυτόματα και ομαλά την ταχύτητα του αυτοκινήτου, με το σύστημα όμως να μπορεί να παρακαμφθεί από τον οδηγό, πατώντας λίγο πιο δυνατά το πεντάλ του γκαζιού, όπως και στη τρίτη επιλογή.

Το σύστημα ISA θα είναι υποχρεωτικό από σήμερα στα μηχανοκίνητα οχήματα των κατηγοριών Μ και Ν και από τις 7 Ιουλίου του 2024 σε όλα τα νέα οχήματα.

Το σύστημα Electronic Data Recorder (EDR) είναι μια συσκευή καταγραφής δεδομένων συμβάντων (EDR), παρόμοια με το “μαύρο κουτί” των αεροπλάνων η οποία θα καταγράφει πληροφορίες που σχετίζονται μόνο με τα ατυχήματα. Στην περίπτωση του EDR, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Όμως το EDR θα καταγράφει μόνο την δυναμική κατάσταση του οχήματος πριν από τη σύγκρουση και σε καμία περίπτωση δεν θα καταγράφει ήχο ή βίντεο. Η καταγραφή θα έχει να κάνει για κάποια ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ μετά τη σύγκρουση θα ενεργοποιείται ένα αυτόματο σύστημα ειδοποίησης σύγκρουσης (ACN).

Το σύστημα EDR θα καταγράφει την ταχύτητα του οχήματος, την ενεργοποίηση του συστήματος πέδησης, τη γωνία του τιμονιού, την κλίση του οχήματος στον δρόμο, εάν λειτουργούσαν διάφορα συστήματα ασφαλείας, ξεκινώντας από τις ζώνες ασφαλείας και την θέση του αυτοκινήτου στον δρόμο.

Επίσης τα νέα αυτοκίνητα εφοδιάζονται πλέον και με άλλα υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας, τα οποία θα συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων με τη συμμετοχή πεζών και ποδηλατών. Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει έναν εκτενή κατάλογο των υποχρεωτικών συστημάτων και λειτουργιών ασφαλείας, με τα οποία πρόκειται να εξοπλιστούν τα νέα αυτοκίνητα.

Έτσι τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξοπλισμένα με σύστημα ένδειξης ορίου ταχύτητας, διατήρηση λωρίδας και σύστημα ελέγχου πίεσης τροχών.

Για αυτοκίνητα, μικρά φορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία: υποχρεωτικοί περιοριστές ταχύτητας και καταγραφείς δεδομένων (Intelligent Speed Assistance, ISA), προειδοποίηση σε περίπτωση υπνηλίας και διάσπασης προσοχής του οδηγού (π.χ. χρήση έξυπνου τηλεφώνου κατά την οδήγηση), ευφυής έλεγχος ταχύτητας, ασφάλεια οπισθοπορείας με τη χρήση κάμερας ή αισθητήρων και καταγραφέας δεδομένων ατυχήματος (μαύρο κουτί).

Για αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά: υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, προηγμένη πέδηση έκτακτης ανάγκης και βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές σύγκρουσης.

Για φορτηγά και λεωφορεία: ειδικές απαιτήσεις για τη βελτίωση της άμεσης όρασης οδηγών φορτηγών και λεωφορείων και την εξάλειψη των τυφλών σημείων, καθώς και συστήματα στο εμπρόσθιο τμήμα και τα πλευρικά τμήματα του οχήματος για τον εντοπισμό ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και την ειδοποίηση του οδηγού για την παρουσία αυτών, ιδίως κατά τη στροφή. Επίσης την τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου πίεσης ελαστικών.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα παραπάνω θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 25.000 ζωές και να αποφευχθούν τουλάχιστον 140.000 σοβαροί τραυματισμοί έως το 2038. Θα συνεισφέρουν επίσης στον μακροπρόθεσμο στόχο της ΕΕ να προσεγγίσει τους μηδέν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050 (“Όραμα για μηδενικές απώλειες”).

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Suzuki: Παραγωγή 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στην Ινδία

Η Suzuki ανακοίνωσε ότι η συσσωρευμένη παραγωγή αυτοκινήτων ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια μονάδες στην Ινδία στο τέλος Μαρτίου. Η Ινδία γίνεται η δεύτερη χώρα -μετά...

Να τι συμβαίνει σε έναν κινητήρα εάν του βάλεις πολύ παραπάνω λάδι

Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απαιτούν λάδι για να λειτουργούν, αλλά τι γίνεται εάν βάλεις παραπάνω λάδι από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής; Μερικά...

Επίσημο: Η Alfa Romeo μετονομάζει τη Milano

Μόλις πέντε ημέρες μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια της Milano και τον ντόρο που έγινε, η Alfa Romeo αναγκάστηκε να μετονομάσει το νέο της μικρό...