Η BMW, όπως και όλες οι γερμανικές εταιρίες την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, “αναγκάστηκαν” από τον Χίτλερ να χρησιμοποιεί 50.000 σκλάβους στα εργοστάσιά της, ώστε να να κατασκευάσει στρατιωτικά μηχανήματα για τους Ναζί. Η ιστορία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2011 μέσω ενός ντοκιμαντέρ (The Silence of the Quandt Family) και μιας έρευνα αρκετών ετών. Τότε, είχε αποκαλυφθεί πως η οικογένεια Quandt, βασικός μέτοχος του BMW Group, χρησιμοποιείσαι 50.000 σκλάβους ώστε να κατασκευάσει μηχανήματα για τους Ναζί κατά την διάρκεια 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η οικογένεια Quandt αγόρασε της μετοχές της BMW το 1959, 15 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Πως συνδέεται τότε το όνομα της με την ιστορία; Σύμφωνα με μια έρευνα 1.200 σελίδων από τον ιστορικό Joachim Scholtyseck, εμπλέκει τον Guenther Quandt, ότι όχι μόνο συνεργάστηκε πρόθυμα με τους Ναζί, όπου έγινε και μέλος ένα μήνα μετά την άνοδο του Hitler στην εξουσία, αλλά χρησιμοποιείσαι και τους 50.000 σκλάβους ώστε να κατασκευάσει μηχανήματα για τους Ναζί κατά την διάρκεια 2ου Παγκόσμιου Πολέμου στα εργοστάσια του.

Ο Guenther Quandt χρησιμοποίησε και το σχέδιο περί “Αρείας Φυλής” ώστε να κάνει δικές τους Εβραϊκές εταιρίες. Ο Quandt πήρε τον τίτλο “Wehrwirtschaftsfuhrer” (ηγέτης της οικονομίας εξοπλισμών) από τον ίδιο τον Hitler. Μετά την πτώση του Hitler, ο Quandt συνελήφθη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 1948 αφού το δικαστήριο δεν το βρήκε ένοχο.

Ότι έγινε 70+ χρόνια πριν, μπορεί να μην χαρακτηρίζει την σύγχρονη ιστορία της ΒΜW, αλλά η γερμανική εταιρία, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της, θέλησε να εκφράσει την “βαθιά λύπη της για την τεράστια ταλαιπωρία” που προκάλεσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που παραμένουν στις μνήμες, όχι μόνο των θυμάτων της, αλλά και όσων συνεργάστηκαν με το ναζιστικό καθεστώς. Η BMW τόνισε:

Σύμφωνα με το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς της δεκαετίας του 1930 και του 1940, η BMW AG λειτουργούσε αποκλειστικά ως προμηθευτής της γερμανικής βιομηχανίας όπλων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η BMW έγινε η πρώτη βιομηχανική εταιρεία που ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση σχετικά με το κεφάλαιο αυτό της ιστορίας, με τη δημοσίευση ενός βιβλίου με τίτλο “BMW – Eine Deutsche Geschichte (BMW – Μια Γερμανική Ιστορία.)”

Από τη δεκαετία του 1990, το BMW Group ασκεί ενεργά στις προσπάθειες για την προώθηση της διαφάνειας, του σεβασμού και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών,

καταλήγει η εταιρία στην ανακοίνωσή της.