Κλιμακώνεται κι’άλλο η απεργία στις αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ

Σχετικά άρθρα

Το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) κλιμάκωσε την απεργία της, μιας και περίπου 8.700 εργαζόμενοι στο εξαιρετικά κερδοφόρο εργοστάσιο κατασκευής SUV και pickup της Ford στο Λούιβιλ στο Κεντάκι, απεργούν και αυτοί από χθες στις 18:30 (τοπική ώρα). Στο εργοστάσιο αυτό η Ford κατασκευάζεται τα Super Duty, Expedition και Lincoln Navigator.

Η απόφαση του συνδικάτου να απεργήσει το εργοστάσιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Ford από άποψη απασχόλησης και εσόδων, είναι μια σημαντική κλιμάκωση των στοχευμένων απεργιών της UAW. Σηματοδοτεί επίσης μια αλλαγή στη στρατηγική, καθώς μέχρι πρότινος η UAW ανακοίνωνε δημόσια τις απεργίες πριν συμβούν οι στάσεις εργασίας.

Πηγή της Ford ανέφερε ότι το συνδικάτο ενημέρωσε την εταιρεία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ότι ήθελε μια νέα οικονομική αντιπροσφορά μέχρι τις 5 μ.μ. (τοπική ώρα), ακολουθούμενη από πρόσκληση συνάντησης για τις 5:30 μ.μ., με ολόκληρη την επιτροπή διαπραγματεύσεων της Ford και της UAW, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του συνδικάτου Shawn Fain.

Σύμφωνα με πηγές, η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά πριν ο Fain πει ότι η εταιρεία “έχασε το εργοστάσιο στο Κεντάκι”.

Η απεργία προκηρύχθηκε αφού η Ford αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η κίνηση-έκπληξη σηματοδοτεί μια νέα φάση στις απεργιακές κινητοποιήσεις του UAW.

Ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι και περιμέναμε αρκετά, αλλά η Ford δεν πήρε το μήνυμα.

Έχει έρθει η ώρα να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία στη Ford και στα άλλα μέλη των Big Three. Αν δεν το κατανοούν έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, η απεργία 8.700 εργαζομένων σε αυτό το ιδιαίτερα επικερδές εργοστάσιο θα τους βοηθήσει,

ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωση του.

Πηγή του UAW με γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι η εταιρεία δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στη συμφωνία, γεγονός που προκάλεσε την κλιμάκωση της απεργίας. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το συνδικάτο αναμένει τη Ford να βελτιώσει την προηγούμενη οικονομική προσφορά της.

Η Ford χαρακτήρισε την ανακοίνωση του UAW “χονδροειδώς ανεύθυνη”, προειδοποιώντας ότι η επέκταση της απεργίας “θα έχει επώδυνες συνέπειες” κυρίως σε άλλους κλάδους της εταιρείας όπως και στους προμηθευτές της.

Συνολικά σχεδόν 34.000 εργαζόμενοι, περίπου το 23% του συνόλου, απεργούν στις Ford, General Motors, Stellantis εδώ και τέσσερις εβδομάδες.

Οι συζητήσεις προσκρούουν κυρίως στο ποσοστό της αύξησης των μισθών. Το συνδικάτο ζητεί περίπου 40% σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ η Ford φτάνει ως το 23% και η GM και η Stellatins περιορίστηκαν στο 20%.

Εκτός από υψηλότερους μισθούς, το UAW ζητάει μικρότερη εβδομάδα εργασίας, αποκατάσταση συνταξιοδοτικών επιδομάτων και ισχυρότερη εργασιακή ασφάλεια την ώρα που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στρέφονται προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nio λανσάρει την μπαταρία ημι-στερεής κατάστασης 150 kWh στην Κίνα

Όπως είχε προαναγγείλει πριν δύο χρόνια, η Nio θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου την εμπορική διάθεση στην αγορά Κίνα μιας ολοκαίνουριας μπαταρίας ημι-στερεής κατάστασης. Αυτή...

Η Κίνα επενδύει στην Ουγγαρία

Σε προπύργιο" της Κίνας στην Ε.Ε. μετατρέπεται η Ουγγαρία, με την κυβέρνηση Όρμπαν να διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία το "άνοιγμα προς ανατολάς", παρά τις...

Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην...